Manşetler

iOS 12.1 bugün yayınlanıyor

apple grup facetime ios 12.1

Bugün düzenlenecek iPad Pro ve Mac etkinliğinin öncesinde Apple, iOS 12.1‘in yayın tarihini duyurdu. Dün akşam saatlerinde gelen açıklamaya göre mobil işletim sisteminin yeni sürümü bugün yayınlanıyor.

iOS 12‘ye gelen ilk önemli güncelleme olacak iOS 12.1 ile birlikte, daha önce ilk sürümden çıkarılan Grup FaceTime özelliği de getiriliyor. Grup FaceTime sayesinde kullanıcılar aynı anda 32 kişiye kadar eş zamanlı sohbet gerçekleştirebilecekler. Aynı zamanda yeni FaceTime, çıkartmalar, video filtreleri, Animoji ve Memoji’leri de kullanmaya izin veriyor.

Grup FaceTime özelliği iOS 12.0 sürümünden çıkarılmıştı, ancak artık kullanıma hazır gibi görünüyor. Her bir kişinin sohbet penceresi, konuştukları sırada büyüyecek, böylelikle kimin konuştuğu daha iyi biçimde anlaşılacak.

Öte yandan iOS 12.1 ile birlikte iPhone Xs ve XR modellerine çift SIM desteği geliyor. Böylelikle kullanıcılar aynı telefonda iki hattı birden kullanabilecekler. Bir tane hat fiziksel SIM kart tarafından, diğeri de eSIM teknolojisi tarafından sağlanacak. Apple, hazırladığı kılavuz ile çift SIM işlevinin nasıl kullanılabileceğini gösteriyor.

Apple, konuyla ilgili olarak yayınladığı basın bülteninde bahsetmese de, şirket daha önce iOS 12.1 ile birlikte iPhone Xs ve XR’ın ön kamerasında keşfedilen yüz güzelleştirme sorununu da çözeceğini kaydetmişti. iPhone Xs’in çıkışının hemen ardından kullanıcılar, selfie fotoğraflarında ciltlerinin aşırı biçimde pürüzsüzleştirildiğinden şikayet etmeye başladılar. Apple bunun bir hata olduğunu ve kameranın “smart HDR” çerçevesini öncelikli olarak değerlendirdiğini, yanlış kare seçimi yaptığını kaydetmişti.

Kameradan bahsetmişken, iOS 12.1 iPhone Xs ve XR sahiplerine, sadece çekim sonrasında değil, öncesinde de portre çekimde alan derinliğini, diğer bir deyişle bokeh efektini ayarlama fırsatı da verecek.

Son olarak Apple, güncellemeyle birlikte yeni emoji karakterlerini de kullanıma sunuyor. 70’in üzerinde yeni emoji seçeneği var. Bunların arasında bagel emojisi; kızıl, gri ve kıvırcık saçlı karakterler, dazlak kişiler için yeni bir emoji, daha fazla duygu veren gülen yüzler ve hayvanlar, spor, yemek simgeleyen daha fazla karakter bulunuyor. Ayrıca nazar boncuğu simgesi de iOS 12.1 ile geliyor. Bu yeni emoji simgeleri watchOS ve macOS için çıkacak güncellemelerle de gelecek.

iOS 12 ile birlikte Apple, performans genişletmelerine, iPhone ve iPad genelinde hızı artırmaya büyük önem vermişti. Final sürüm yayınlandıktan sonra kullanıcılardan olumlu geri bildirimler gelmişti. iOS 12.1 ile birlikte birden fazla kişi arasında gerçekleştirilen görüntülü sohbet, her ne kadar Türkiye’de kullanılamayacak olsa da, çift SIM kart desteği ve en yeni akıllı telefonlarda selfie’lerin iyileştirilmesi gibi yeniliklerle durum daha da iyi hâle getirilecektir.

iOS 12.1’i akşam saatlerinde, bugün Türkiye saatiyle 17.00’de New York şehrinde düzenlenecek etkinlikten hemen sonra bekliyoruz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER