Teknoloji

iOS 11 ile Touch ID hızlı biçimde geçici olarak devre dışı bırakılabilecek

iphone 7 plus inceleme

iphone 7 plus incelemeApple önümüzdeki ay yayınlayacağı yeni işletim sistemi sürümü iOS 11 ile Touch ID’yi hızlı biçimde devre dışı bırakmanın kolay bir yolunu sunacak. Acil durum aramalarını otomasyona bağlamak amacıyla tasarlanan yeni bir ayar sayesinde iPhone kullanıcıları güç butonuna 5 defa basarak acil durum numarasını arayabilecek.

Bu eylem acil durum servislerini otomatik olarak bağlamayacak. Ancak kullanıcıların karşısına arama seçeneğini getirecek ve giriş kodu girilene kadar Touch ID’yi devre dışı bırakacak. Söz konusu özellik, iOS 11’in herkese açık beta sürümünü yükleyen bazı Twitter kullanıcıları tarafından fark edildi.

Daha öncesinde Touch ID’yi geçici olarak devre dışı bırakmak oldukça zahmetli bir süreci gerektiriyordu. Önce iPhone yeniden başlatılıyor, ardından da cihaz giriş kodu sorana kadar bekleniyordu. Giriş kodu sorulduğunda ise Touch ID’ye kaydedilenden farklı bir parmak kullanarak kilidin açılması sağlanıyordu. Bütün bunlarla uğraşmayıp Ayarlar üzerinden Touch ID’yi devre dışı bırakmak da hâlâ seçenekler arasında yer alıyor. Apple’ın yeni yöntemi ise eskisine kıyasla daha tedbirli bir çözüm gibi görünüyor.

Parmak izi tarayıcısına sahip telefonların kilitlerini açmak, kolluk kuvvetlerinin güncel talepleri arasında üst sıralarda yer alıyor. ABD’nin Michigan şehrinde yürütülen bir cinayet soruşturmasında polis, maktulün parmak izini üç boyutlu olarak kopyalayarak telefonunun kilidini açmıştı.  Apple yeni hamlesiyle Touch ID’yi giriş kodunu bilmeden kullanmayı en azından geçici olarak engelliyor.

iOS 11 önümüzdeki ay dağıtıma çıkacak

Apple’ın yeni özelliği, yeni iPhone ile birlikte yüz tanıma ile telefon kilidi açma özelliğinin geleceği düşünülünce biraz daha anlam kazanıyor. Touch ID veya yüz tanımayı hızlı biçimde devre dışı bırakabilmenin fiziksel bir zorlamanın olmadığı durumlarda daha kullanışlı olabileceği de belirtiliyor. iOS 11’in nihai sürümü önümüzdeki ay kullanıcılarla buluşacak.

İLGİLİ HABERLER