Teknoloji

Uygulamalar arası sürükle ve bırak özelliği iPhone’da da çalışabiliyormuş

sürükle bırak

Apple’ın iOS 11’de sunduğu heyecan verici yeniliklerden bir tanesi de sürükle bırak oldu. Ne var ki, Apple kullanıcılara sadece iPad’de uygulamalar arasında içerikleri sürükle ve bırak yöntemiyle taşımaya izin veriyor. iPhone’da ise sürükle ve bırak ile birden fazla nesneyi uygulama içinde taşımak mümkün oluyor. Geliştiricilerin uyumuna çok bağlı olan bir özelliğin kullanımını, akıllı telefondan daha az popüler olan bir cihaz olan tablet üzerinde kısıtlamak, doğrusu biraz hayal kırıklığı yaratıyor.

Halbuki, iOS 11’de akıllı telefon için de uygulamalar arası sürükle ve bırak özelliğinin var olduğunu, ancak bunun kullanıcılar tarafından erişilemeyen sistem ayarı ile gizlendiğini öğreniyoruz. iPhone’da uygulamalar arası sürükle ve bırak aşağıdaki gibi çalışıyor:

https://twitter.com/stroughtonsmith/status/874278953564950528

iOS ile ilgili geliştirici konularında adını sıklıkla duyduğumuz Steve Troughton-Smith, Apple’ın ürünleriyle ilgili gizli ve henüz belgelenmemiş özellikleri ortaya çıkarmasıyla ün kazanmıştı. Geliştirici iOS 11 beta’yı didiklerken söz konusu işlevin varlığına ulaştı. Steve, gelecek nesil Apple akıllı telefonunun yazılım tabanlı ana ekran düğmesi barındırması hâlinde, bunun sürükle-bırak özelliği için epey elverişli bir ortam yaratacağını söylüyor.

Akıllı telefonda birden fazla parmağı yukarı sürükleyerek açılan bir çoklu görev görünümü veya iPad’deki gibi bölünmüş ekranda açılan uygulamaları olmadığı için, Apple’ın sürükleme ve bırakma işlevlerini daha büyük ekranlı mobil cihazıyla kısıtlamasını anlayışla karşılamak mümkün olabilir. Yine de, gördüğümüz kadarıyla sürükle ve bırak özelliği gayet kullanışlı görünüyor ve iPhone’da da yaygın kullanıma ulaşırdı. Umarız Apple, iOS 11 son kullanıcılara ulaşıncaya kadar fikrini değiştirir ve bu pratik özelliği iPhone kullanıcılarına da açar.

İLGİLİ HABERLER