Manşetler

iOS 11.4.1 yayınlandı, güvenlik tarafında önemli bir yenilik geldi

ios 11.4.1
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:
ios 11.4.1
iOS 11.4.1 sürümü çok konuşulan bir özellikle birlikte geldi.

Bazı özelliklerin yayını daha kapsamlı bir sürümü bekleyemiyor. Bu durum Apple’ın en tartışmalı güvenlik özelliklerinden bir tanesi için de geçerli. Apple, bunun yayını için birkaç ay içinde yayınlanacak iOS 12’yi bekleyemedi. iOS 11.4.1 ile birlikte daha önce çok konuşulan Kısıtlanmış USB Modu özelliğini kullanıma sunuldu. Aslında bu özellik korsanları iPhone’lardan uzak tutmak için geliştirilmiş olsa da, başka kişilerin de çeşitli amaçlarla Apple’ın akıllı telefonlarına erişimine engel olacak.

Kısıtlanmış USB modu korsanların Grayshift geliştirme araçları ve yöntemleri gibi çeşitli yollarla iOS cihazlarına sızmasını engellemek amacıyla geliştirildi. Ancak bu araçlar suçluların yanı sıra kanun görevlileri tarafından da kullanılabiliyor. Getirilen yeni özellik sayesinde, eğer bir iPhone ya da iPad’in kilidi bir saat boyunca parola ile açılmazsa, Lightning-USB bağlantısı herhangi bir veri iletimini kesiyor.

iOS 11.4.1 sürüm notlarına baktığımızda bu bilginin yer aldığını görmüyoruz. Muhtemelen son kullanıcıları pek fazla ilgilendiren bir özlelik olmadığı için yer verilmemiştir. Ancak Kısıtlanmış USB Modu özelliğini Ayarlar’daki Touch ID ve Parola bölümü altında, USB Aksesuarları biçiminde bir seçenek olarak görebilirsiniz. Bu özellik başlangıçta kapalı olarak geliyor. Yani, Kısıtlanmış Mod açık durumda bulunuyor ve USB veri bağlantısının yeniden işlemesi için cihazın kilidini parola ya da Touch ID ile yeniden açmanız gerekiyor.

ios 11.4.1

Greyshift, bu kısıtlamanın etrafından dolaşacak bir çözüm için çoktan çalışmaya başladığını açıkladı, ancak en azından şu an için Apple’ın getirdiği kısıtlamanın çözümü yok gibi görünüyor. ElcomSoft’taki güvenlik araştırmacıları da Kısıtlanmış USB Modunun USB aksesuarını bağladığınızda bir saatlik geri saymayı sıfırlayan bir hata barındırdığını söylüyor. Her ne kadar tüm aksesuarlarla denememiş olsalar da, Lightning-USB 3.0 Kamera Adaptörü aygıtıyla böyle bir durumla karşılaştıklarını dile getiriyorlar. Tabii ki, bu durum bir eksiklikten daha çok gözden kaçan bir hata gibi görünüyor.

Öte yandan iOS 11.4.1 ile birlikte, yukarıda dile getirdiğimiz özellik dışında düzeltmeler de var. AirPods’un son konumunu iPhone’umu Bul uygulamasının görmesini engelleyen bir sorun çözülüyor. Ayrıca Exchange hesaplarıyla e-posta, kişi ve not eş zamanlama güvenliğini artırıyor.

iOS 11.4.1, iOS 12’den önce gelen son güncelleme gibi görünüyor. Ancak Kısıtlanmış USB Modu’nda görülen bu hatayı düzeltmek adına Apple iOS 11.4.2 güncellemesini de yayınlayabilir.

İLGİLİ HABERLER