Teknoloji

iOS 11 ile birlikte 187 bin 32-bit iPhone uygulaması çalışmaz hâle gelecek

app store kullanıcı yorumları

ios 11iOS 11 eylül ayı içinde tüm kullanıcılarla resmen buluşacak. Apple’ın mobil işletim sisteminin en yeni sürümü, 32-bit uygulamaları desteklemeyecek. Bu da, mevcut koşullar itibarıyla, App Store’da bulunan 187 bin uygulamanın çalışmayacağı anlamına geliyor.

Apple 32-bit desteğini sonlandıracak olsa da, söz konusu 187 bin uygulamanın App Store’daki varlıklarını sürdürmesi bekleniyor. Böylelikle son işletim sistemi güncellemesini indirmeyen veya indiremeyen iPhone, iPad ve iPod touch sahipleri uygulamaları kullanmaya devam edebilecek. Ancak bir süre sonra bu uygulamaların güncellenerek iOS 11’e uygun hâle gelmesi veya App Store’dan kaldırılması öngörülüyor.

Uygulama analiz şirketi Sensor Tower’ın verilerine göre, Apple’ın kararından uygulanan 187 bin uygulamanın önemli kısmını oyunlar oluşturuyor. Hâli hazırda 38 bin 619 oyun uygulamasının yeni iOS sürümü tarafından desteklenmeyeceği belirtildi. Oyun uygulamalarını ise sırasıyla eğitim, eğlence ve yaşam tarzı uygulamalarının izlediği ifade edildi.

iPhone ve iPad sahipleri, cihazlarındaki 32-bit uygulamaların hangileri olduğunu kontrol edebiliyor. Bunun için Ayarlar menüsü altındaki Genel sekmesine gitmek, ardından Hakkında sekmesine girmek ve buradan da Uygulamalar sekmesine gitmek gerekiyor. Buradaki uygulama uyumluluğu listesinden 32-bit uygulamalar görülebiliyor.

iOS ekosistemi için bugün itibarıyla 187 bin yüksek bir rakam değil. Ancak 2009’un ekim ayında App Store’da sadece 100 bin uygulamanın bulunduğu düşünülünce gelinen nokta daha iyi anlaşılıyor. Sensor Tower’daki son rakamlara göre, Apple’ın mağazasında 2.4 milyon uygulama yer alıyor.

Apple iOS 11 ile geliştiricileri güncellemeye teşvik etmeyi amaçlıyor

Apple geçtiğimiz ocak ayından itibaren 32-bit uygulamaların yeni iOS sürümleriyle desteklenmeyebileceğinin işaretini vermişti. Şirket iOS 11 ile birlikte uzun süredir unutulan uygulamaların güncellenmesini amaçlıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER