Manşetler

iOS 10 güvenlik açığı iPhone yedeklerine erişimi kolaylaştırıyor

ios 10

ios 10Apple’ın en yeni iOS sürümü iPhone’un güvenliğini yanlışlıkla olumsuz şekilde etkilediği söyleniyor. Forbes’un iddiasına göre, iOS 10, yereldeki yedeklere yetkisiz erişimlere izin veriyor.

iPhone’lara izinsiz giriş yapmayı mümkün kılan çeşitli araçlar geliştiren Elcomsoft adlı bir Rus şirketi, telefon kırma aracını güncellemek için çalışırken söz konusu hassasiyeti keşfetmiş. Şirketin belirttiğine göre, kullanıcı iOS 10’e yükseltme yaptıktan sonra alınan yedekler yeni bir şifre doğrulama mekanizması kullanıyor. Bu mekanizma çeşitli güvenlik doğrulamalarını atlıyor.

Saldırı iOS 10 tarafından alınmış şifre korumalı yedekleri hedefliyor. Eğer saldırgan bu yedek dosyalarından bir tanesini ilgili şifre olmaksızın elde etmeyi başarabilirse, Elcomsoft’un yeni saldırı yöntemi şifreyi, iOS 9 veya daha eski sürümlerde kullanılan eski mekanizmaya göre yaklaşık 2500 kat daha hızlı sürede kırmayı mümkün hâle getiriyor. Şirket iOS 9’da saniyede 2400 şifreyi deneyebilirken, iOS 10’da bu sayı 6 milyona çıkabiliyor.

iTunes yedeklerinin zayıflığı iPhone’ların güvenliğiyle ilgili zayıf noktanın doğduğu anlamına geliyor. Ancak bu durum sadece iOS 10’a geçiş yapan kullanıcılar için geçerli. Elcomsoft fiziksel telefona veya bir iCloud hesabına izinsiz giriş yapmanın aşırı derecede zor olduğuna dikkat çekiyor, ancak bilgisayarda depolanan yedekleme dosyasına belirli bir erişimin söz konusu saldırı yöntemiyle sağlanabileceğini belirtiyor. Şirket, iPhone veya iPad’i çevrim dışı yedek almaya zorlamanın ve elde edilen verinin analiz edilmesinin iOS 10 ile çalışan cihazlardaki verilere erişmek için var olan nadir seçeneklerden bir tanesi olduğunu dile getiriyor.

iOS 10 güvenlik güncellemesiyle sorun çözülecek

Apple’dan Forbes’a yapılan açıklamaya göre, şirket bu sorunun farkında ve çözmek için de çalışıyor. Apple, Mac veya PC’de iTunes’a yapılan yedeklerin şifreleme kuvvetini etkileyen sorundan haberdar. Bu sorunu yakında çıkacak bir güvenlik güncellemesiyle çözeceklerini söylüyor. Apple’ın belirttiğine göre, bu sorun iCloud yedeklerini etkilemiyor. Kullanıcılara Mac veya PC’lerinin güçlü şifrelerle korunmasını ve sadece izin verilmiş kişilerin erişmesi tavsiye ediliyor. Bunun yanı sıra tam disk şifrelemesi sağlayan FileVault’un varlığı da hatırlatılıyor.

Şu an için yapılacak en iyi şey, iOS 10 yüklü cihazınızın yedeğini bilgisayar üzerinden alma işlemini Apple’ın güvenlik güncellemesini yayınlamasına kadar bekletmek gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER