Teknoloji

İnternete bağlanan tişört ile tanışın: tshirtOS

Bulunulan ortamda çalan müziğin ritmine göre yanıp sönen ışıklara sahip olan tişörtleri çoğumuz biliriz. Viski markası Ballantine’s ve giyim şirketi CuteCircuit bir araya gelerek bu fikri biraz daha geliştirdi ve ortaya tshirtOS adı verilen, programlanabilir ve yıkanabilir bir tişört çıktı. Bu giysinin barındırdığı dahili ekran Twitter güncellemeleri, Facebook duvar yazıları veya Instagram fotoğrafları gibi çevrimiçi içerikleri gösteriyor, fotoğraf çekip bunları fotoğraf kütüphanesine ekleyebiliyor.

CuteCircuit’in giyilebilir, paylaşılabilir, programlanabilir ve yüzde 100 pamuktan yapılmış tişört olarak nitelendirdiği bu giysinin içinde bir iOS uygulamasına kablosuz oalrak bağlanan bir mikroişlemci bulunuyor. Bu sayede tişörtün içerikleri göstermesi veya tişörtten alınan içeriğin başka ortamlara yayılması mümkün oluyor. Kulaklık jakı aracılığıyla müzik dinleme imkanı sunan tshirtOS’in üzerindeki kamera da dünyanın en küçüğü olarak nitelendiriliyor. Omnivision üretimi bu kamera sadece 2.5 x 2.9 x 2.5 mm’lik boyutlara sahip ve sadece 32 x 32 çözünürlükte görüntü kaydı yapabiliyor. Çekilen fotoğraflar tişörtün 1024 ultra ince RGB LED ışık barındıran ekranına yansıtılıyor.

Ultra ince bir PCB levhası üzerinde Bluetooth, USB, ivmeölçer ve bir çift kulaklık soketi barındıran bu tişörtün işlemcisi henüz tam olarak netlik kazanmış değil. CuteCircuit ATMEL üretimi 8 bit işlemciyle yine ATMEL’in ürettiği 32-bit ARM Cortex işlemci arasında kararsız, her ikisi de şu anda test ediliyor. iPhone 4S için çıkarılacak kontrol uygulaması da iOS 5 ve üstü cihazlarda çalışacak.

tshirtOS henüz konsept aşamasında bir ürün gibi görünüyor. Ayrıca oldukça pahalı bir prototip olduğunu da kabul etmek gerek. Henüz üretim aşamasına geçip geçmeyeceği belli değil, ancak eğer piyasaya bir şekilde çıkarsa belli kesimlerin fazlasıyla ilgi göstereceği giysiler arasında yer alabilir. Doğrusunu söylemek gerekirse bu gibi bir tişörtle de partilerde tüm dikkatleri çekmek mümkün olur.

İlgili >> tshirtOS

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER