Eğlence

İnternet üzerinden sinema film yayınları için yeni dönem

netflix organize işler 2: sazan sarmalı
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Özellikle bu yılın başlarında epey tartışılan yeni sinema kanunu, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte hayata geçti. Yeni kanunla birlikte sinema filmlerinin internet üzerinde gösterimine dair düzenlemeler de getiriliyor.

“Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”a bağlı olarak hazırlanan “Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayınlandı. Yönetmelikte sinema sektörü için birçok önemli düzenleme yer alıyor.

Yönetmelikte internet üzerinden yayın yapan platformlar üzerinden film izleyenleri de yakından ilgilendiren bir hüküm bulunuyor: “Sinema salonlarında ilk kez ticari dolaşıma girecek değerlendirme ve sınıflandırması yapılmış sinema filmleri, gösterime girdiği tarihten itibaren ücretli yayın yapılan kablo, uydu, karasal, internet ve diğer ortamlarda beş ay geçmeden, ücretsiz yayın yapılan uydu, karasal, internet ve diğer ortamlarda altı ay geçmeden ticari amaçla yayınlanamaz veya umuma iletilemez.”

Sinema sektörünün korunması amacıyla yapılan bu düzenleme doğrultusunda, sinema filmleri gösterim tarihinden itibaren 5 ay geçmeden ücretli yayın yapan platformlarda, 6 ay geçmeden ücretsiz yayın yapan platformlardan gösterilemeyecek.

Bu yıl başlarında sinema salonlarında gösterime giren Yılmaz Erdoğan’ın Organize İşler: Sazan Sarmalı filmi, daha salonlarda oynarken Netflix’te gösterilmeye başlanmıştı. Bu durum sinema çevrelerinde büyük tartışma yaratmıştı. Yeni kanunla birlikte gelecekte benzer durumlar tekrarlanmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER