İpucuManşetler

İnternet reklamları nasıl kapatılır veya kontrol edilir?

internet reklamları nasıl kapatılır

Sizi takip eden ve hedefleyen reklamlardan bıktınız mı? Giderek daha fazla şekilde dile getirilen gizlilik endişeleri bir yana, hedeflendirilmiş reklamlar sizin gerçekten ilginizi çekebilecek reklamları görmenize engel olabiliyor. Ya da sizin internette gezinme alışkanlıklarınızı aynı bilgisayarı kullanan diğer kişilere açık edebiliyor.

Tahmin edebileceğiniz üzere, birçok kişi internet üzerinde gördüğü reklamların üzerinde daha fazla kontrole sahip olmak ve mümkünse belirli hedeflenmiş reklamları engellemek ister. Bu konuda yardımcı olmak amacıyla; Google, Facebook ve diğer web sitelerinde çevrimiçi reklamlar üzerinde nasıl daha fazla kontrol imkanına sahip olabileceğinizi anlatıyoruz.

Google reklamlarını engelleme veya kontrol etme

1. Öncelikle bir Google hesabına ihtiyacınız var. Eğer henüz bir hesabınız yoksa, Google hesabı oluşturarak işe başlayabilirsiniz. Daha sonra Google Hesabınıza giriş yapın. Sayfada birkaç yönetim bölümü göreceksiniz. Bunlardan ilki Gizlilik ve kişiselleştirme başlığını taşıyor. Bu blok içinde bulunan Verilerinizi ve gizliliğinizi yönetin seçeneğini tıklatın.

2. Açılan yeni sayfada gizlilik için birçok seçenek bulunuyor. Bunlara zamanla daha detaylı şekilde bakabilirsiniz. Ancak şu anda ilgilendiğimiz konu reklamlar, bunun için Kişiselleştirilmiş Reklamlar bölümüne gidin ve bu kutu içinde bulunan Reklam Merkezim seçeneğine tıklatın.

internet reklamları nasıl kapatılır

3. Açılan sayfanın sağ üst köşesinde Kişiselleştirilmiş Reklamlar ayarı Açık olarak görünecektir. Bunu kapalı duruma getirin. Bunu yaptığınız takdirde Google reklam ortakları için reklam izlemeyi bırakacaktır, ya da en azından eskisi kadar çok takip etmeyecektir.

4. Sayfanın alt kısmında ise çeşitli markalar, konu başlıkları ve sektörlerin yer aldığı seçenekleri göreceksiniz. Bunlar, Google’ın sizin hakkınızda veri topladığı temel başlıklar. Eğer reklam kişiselleştirme hizmetini tümden kapatmak istemiyorsanız, belirli bir sektör veya şirkete dair özelleştirme yapmak istiyorsanız, dilediğiniz başlığa tıklatın.

5. Markalar, Konular veya Hassas içeriklere göre reklam görüntülemelerine sınırlama getirebilirsiniz.

Facebook reklamlarını engelleme veya kontrol etme

Facebook, internette gezinirken özel reklam kontrollerini uygulamaya izin veren bir diğer şirket. Facebook’taki hedeflenmiş reklamları engelleme veya kontrol etme için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

1. Eğer Facebook kullanıyorsanız, bir hesabınız var demektir. Başlangıç için, hesabınıza giriş yapın ve sayfanın sağ üst köşesindeki bölüme bakın. Burada aşağı yönlü bir ok tuşu göreceksiniz. Buna tıklatın ve açılan menüden Ayarlar ve gizlilik seçeneğini takip edin. Daha sonraki adımda ise Ayarlar seçeneğine tıklayın.

2. Açılan Ayarlar sayfası içinde, sol taraftaki menüye bakın ve buradan Reklam tercihleri seçeneğe tıklayın. Bu, sizi Meta Hesaplar Merkezi sayfasına götürecektir. Açılan yeni sayfada, yine soldaki menüde Reklam tercihleri seçeneği var. Buna da tıklayın.

3. Reklam Tercihleri sayfası içinde Facebook hareketleriniz ve reklamlarla ilgili farklı bölümler bulunuyor. Bunların hepsine daha sonra bakabilirsiniz, ancak şu an için Reklam ayarları bölümüyle başlayalım. Bunu seçin ve daha sonra farklı reklam bilgisi türleri göreceksiniz. Bunların arasında Reklam ortaklarından alınan hareket bilgileri seçeneği de bulunuyor.

Buna tıkladığınızda açılan sayfada yer alan ayarı Evet ya da Hayır olarak belirleyebilirsiniz.

4. Aynı zamanda Gördüğün reklamverenler ve Reklam konuları bölümlerini de ziyaret etmek isteyebilirsiniz. Burası da belirli zaman aralığı için veya kalıcı biçimde, ihtiyaçlarınıza göre belirli reklam başlıklarını engellemeye izin veriyor. Burada konu veya markaya göre birçok seçenek bulunuyor.

Reklam engelleyicisi ile reklamları engelleme veya kontrol etme

İnternette gezinirken birçok reklam görmeye devam edeceksiniz. Yukarıdaki adımları uygulayıp sizi hedefleyen reklamları engelleseniz bile, reklam görmekten kurtulamayabilirsiniz. Eğer daha az reklam görmek istiyor, özellikle belirli kaynaklardan gelen reklamları tamamen engellemek istiyorsanız, en iyi seçeneğiniz bir reklam engelleme yazılımı kurmak olacaktır.

chrome web store adblock

Eğer Google Chrome, Firefox gibi bir internet tarayıcısı kullanıyorsanız, bunlar için birçok farklı reklam engelleme eklentisi bulunuyor. AdBlock, Chrome kullanıcılarının kullanabileceği en popüler eklentilerden bir tanesi. Bu bağlantıyı takip ederek bu eklentiyi Chrome internet tarayıcısına kurabilirsiniz.

Reklam engelleme yazılımını kurmak sadece birkaç dakika zaman alır ve bunlarla internet tarayıcınızda her türlü reklamı görmeyi engelleyebilirsiniz. Kullandığınız yazılıma göre farklı yazılımların beyaz listeleri daha geniş olabiliyor.

Hangi reklam engelleme yazılımını seçerseniz seçin, bir beyaz liste oluşturabilirsiniz. Böylelikle belirli sitelerin veya içeriklerin reklam engelleme filtresini geçmesine izin verebilir, böylelikle reklamların gösterilmesinin kesilmesini istemediğiniz belirli web sitelerinde reklamları görmeye devam edebilirsiniz. Teknoblog.com da beyaz listeniz içinde yer alırsa memnun oluruz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER