Teknoloji

İnternet kapasitesinin tepe noktasına ulaşma riskiyle karşı karşıya

fiber-optik-kablo-180515

İnternetin günlük hayattaki rolü arttıkça kapasite problemleri daha sık gündeme geleceğe benziyor. ABD’de IPv4 adreslerinin tükenmesinin ardından, şimdi de internetin omurgasını oluşturan fiber optik kabloların kapasiteleri sorgulanıyor. Geçtiğimiz hafta Londra’da bir araya gelen bir grup araştırmacı, fiber optik kabloların fiziksel sınırlarına ulaşmasına dair endişelerini dile getirdiler.

Alcatel-Lucent temsilcisi, söz konusu sınıra beş yıl içinde ulaşılabileceğini ve bunun 8K video ve diğer data oburu teknolojiler için iyi bir haber olmadığını ifade etti. Sorunun klasik çözüm yöntemi olarak daha fazla kablo döşenmesi gösterilse de, bu yolun da her zaman pratik olmadığına dikkat çekildi.

Sıradışı yöntemlerin internetin ulaştığı aşılamaz bariyerin etrafından dolaşma konusunda daha etkili olacağı düşünülüyor. Söz konusu tekniklerden birinde fiber kablolardaki gücü artırma ve diğer uçta kullanılabilir bir sinyal inşa etmek adına hesaplamalar yapılması ön plana çıkarken, diğerindeyse aynı alanda daha fazla bant genişliği sağlayacak çok çekirdekli fiber optik kabloların kullanılması öngörülüyor. Esas zorluğun ise söz konusu teorilerin fazla geç olmadan uygulamaya koyulmasında olduğu belirtiliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER