Teknoloji

Internet Explorer IQ araştırması kandırmaca çıktı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Internet Explorer’ı kullananların diğer internet tarayıcılarını kullanlara göre daha düşük zeka seviyesine sahip olduğu iddiasını dile getiren raporun sahte olduğu ortaya çıktı. Raporun yayınlandığı sitenin yeni açıldığı ve ekip fotoğraflarının da başka bir şirketin sayfasından alındığı ortaya çıktı.

Sahte bir şirket olan ApTiquant tarafından dile getirilen iddiada yaklaşık 100 bin web kullanıcısından IQ testleri de dahil olmak üzere bazı verilerin toplandığı ve bu bilgilerin işlendiği dile getirilmişti. Her ne kadar ApTiquant 2006 yılından beri faaliyet gösterdiğini iddia etse de, bu şirketin web sitesinin sadece bir aydır faaliyet gösteriyor olması şüphe yaratmıştı. Yapılan detaylı araştırmalar sitenin tüm ekip profil fotoğraflarını Fransız araştırma şirketi Central Test’ten aldığını ortaya çıkardı. Central Test’in ise bu sahtekarlık hakkında herhangi bir bilgisi yok.

ApTiquant, yaptığını ileri sürdüğü araştırmanın sonucunda, Internet Explorer kullanıcılarının IQ testlerinde ortalamanın altında sonuçlar elde ettiğini rapor etmişti. Chrome, Firefox ve Safari kullanıcıları ise ortalama IQ serviyesinden biraz daha yüksek IQ puanları elde etmeyi başarmıştı. Camino, Opera ve Chrome Çerçeveli IE kullanıcılarıysa olağanüstü derecede yüksek IQ seviyeleri kaydetmişti.

Cambridge Üniversitesi istatistik profesörü David Spiegelhalter BBC’ye yaptığı açıklamada bu rakamların mantıksız derecede düşük ve IE kullanıcılarını küçük düşürücü olduğunu dile getirdi. Bu arada güvenlik araştırmacıları ApTiquant’ın içeriğinde bir phishing veya zararlı yazılım izi bulamadı. Bu arada alan adının kaydedildiği adreste ise psikometrik danışma şirketi bulunmuyor.

İlgili – ApTiquant
İlgili – BBC

İLGİLİ HABERLER