Teknoloji

Internet Archive popüler taşınabilir cihaz oyunlarını çevrimiçi ortama taşıdı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

internet archiveInternet Archive, “Handheld History Collection” (Taşınabilir Tarih Koleksiyonu) adını taşıyan yeni koleksiyonunu duyurdu. Söz konusu koleksiyon, bir dönem oldukça popüler olan ve uzun yolculuklarda çocuklara eşlik eden 60 oyunu çevrimiçi ortama taşıyor.

Koleksiyondaki oyunlar arasında Mortal Kombat, Burger Time ve Q*bert gibi popüler seçenekler de bulunuyor. Söz konusu oyunların hepsine internet tarayıcıları üzerinden erişilebiliyor. Koleksiyonda ilk etapta 60 oyun bulunsa da, gelecekte bu sayının 200’ün üstüne çıkması planlanıyor. Oyunlar MAME öykündürücüsü ile çevrimiçi ortama taşınıyor.

Arşivci Jason Scott, LCD, VFD ve LED tabanlı oyunların MAME ile internet ortamına aktarılma süreci hakkında bilgi verdi. Scott, hangi oyunların internete taşınacağı konusunda kapsamlı bir değerlendirme süreci uyguladıklarını belirtti. Bazı oyunları içinde bulunan makineye zarar vermeden koleksiyona eklemek mümkün olsa da, kimi oyunların bulundukları cihazın parçalara ayrılmasıyla birlikte koleksiyona eklenebildiği ifade edildi.

Scott, sürecin ne denli zorlu olduğunu göstermek için ise The Night Before Christmas’ın LCD versiyonunu örnek verdi. Oyunun her bileşenini taramanın, vektör hâline getirmenin ve kopyasını çıkarmanın gerektiğini belirten Scott, bunun için LCD panelinin ana devreden ayrılmasına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Internet Archive, bu tarz koleksiyonlar sunmaya yabancı bir organizasyon değil. Kuruluş daha önce de Atari ve ColecoVision’a ait klasik konsol oyunlarını ve MS-DOS oyunlarını internet ortamına aktarmıştı.

İLGİLİ HABERLER