Teknoloji

Intel’in yeni mobil yongası Nehalem 2009 sonunda gelebilir

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Intel vites büyüttü ve Nehalem yonga ailesinin ilk versiyonlarını gelecek ay çıkarmayı planlıyor. İlk versiyonlar daha önce planlandığı gibi Core i7 masaüstü işlemcilerde yer alacak. Ancak kullanıcılar bu yeni yonganın mobil versiyonunu edinmek için biraz daha beklemek zorundalar.

Intel’in dün yaptığı açıklamaya göre Clarksfield kod adlı mobil Nehalem yongasının üretimine 2009’un ikinci yarısında başlanması bekleniyor. Bu yongaların ne zaman satışa çıkacağı konusunda kesin bir bilgi verilmedi. Bunun yanında, şirketin üretim derken seri üretimi mi ya da kısıtlı bir deneme üretimini mi kastettiği anlaşılamadı. Her ne olursa olsun, bu üretim planına göre gelecek senenin sonlarına kadar Clarksfield’i göremeyeceğiz.

Clarksfield Intel’in mevcut yongalarının üretim metodu olan 45 nanometre üretim metodu ile üretilecek. Yolda olan bu yonga dizüstü bilgisayarlara özel yonga paketi Intel Centrino’nun yeni versiyonu olan Calpella’nın kalbinde yer alacak.

Nehalem Intel’in mevcut işlemcilerinde daha farklı bir yonga tasarımı kullanıyor. En önemli geliştirme olarak işlemciyi ana belleğe bağlayan hafıza kontrol merkezinin işlemciyle kombine edilmesi ve tek bir parça silikon üzerine yerleştirilmesi sayılabilir. Bu özellik Intel’in rakibi olan AMD’nin işlemcilerinde zaten bulunuyor. Bu kombine sistem sayesinde Intel’in mevcut işlemcilerine göre daha hızlı veri erişimi sağlanacak.

Clarksfield’ın Intel’in mevcut mobil yongalarına göre daha gelişmiş güç yönetim özellikleri içermesi de bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER