Manşetler

Intel’in üçüncü çeyrek finans raporunu açıkladı, 13.5 milyar dolar gelir elde edildi

Intel 2012’nin üçüncü çeyreğine yönelik finans raporunu açıkladı. Şirketin gelirleri geçen yılın aynı döneminde elde edilen 14.23 milyar dolara göre yüzde 5’lik düşüş göstererek 13.5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Hafif düşüşe rağmen Intel’in gelirleri ve hisse senedi başına kazancı analistlerin tahminlerini aşmayı başardı. Piyasaların tahminine göre gelir 13.23 milyar dolar, hisse senedi başına kazanç ise 0.50 dolardı; hisse senedi başına kazanç bir önceki yılın aynı döneminde görülen 0.65 dolardan 0.58 dolara geriledi.

Gelirlerin düşüş göstermesinin nedeni olarak PC grubunun gelirlerinin 8.6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesi ve yıldan yıla yüzde 8’lik bir düşüş göstermesi. Diğer Intel mimari grubu bölümlerinin gelirleri de yüzde 14 düşerek 1.2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Intel veri merkezi grubuysa yıldan yıla yüzde 6’lık bir gelir artışı gösterdi, grubun gelirleri 2.7 milyar dolara çıktı.

Intel’den konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada görüş bildiren CEO Paul Otellini bu sonuçların devam etmekte olan zorlu ekonomik koşulları yansıttığını dile getirdi. Ultrabook ve telefon tarafında sürmekte olan işlerden dolayı memnun olduklarını dile getiren Otellini Intel tabanlı tabletlerin de piyasaya girişinden dolayı heyecan duyduklarını kaydetti.

Sonuçların açıklanmasının ardından gerçekleştirilen telekonferans oturumunda Otellini Intel’in mobil cihazlarla ilgili çalışmalara devam edeceğini kaydetti. Windows 8 ile ilgili olarak Intel’in 140’tan fazla Core işlemcili ultrabook’un çıkmasını beklediğini, bunların 40 kadarının dokunmatik ekranlı olacağını dile getirdi. Bu dokunmatik ekranlıların içinde bir düzine kadarı da dönüştürülebilri formda tablet-dizüstü bilgisayar hibridi cihazlardan oluşacak. Bu arada Intel tepe yöneticisi PC pazarının zayıflığına gerekçe olarak tabletlerin yükselişi ve müşterilerin Windows 8’in çıkışını beklemesini gösterdi.

Otellini hesaba katmaları gereken birçok yeni değişken olduğunu, ancak PC’lerin önceki büyüme seviyelerine geri dönüp dönmeyeceğini veya tabletlerin pazarı kalıcı şekilde etkileyip etkilemediğini söylemek için henüz erken olduğunu kaydetti. Bunun önümüzdeki 12 ay boyunca bilinemeyeceği itirafında bulundu. Windows 8’den duyduğu heyecanı dile getiren CEO bu sayede ilk kez ana akım kullanıcı kitlesinin dokunma teknolojisiyle tanışacağını kaydetti. Kullanıcıların Windows 8’in getireceği yeni tasarımlara alışıp alışmayacağını kestirmenin henüz güç olduğunu da vurguladı, ancak bu konuda iyimser olduğunu da sözlerine ekledi.

İlgili >> Intel, Business Insider, The Verge

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER