Teknoloji

Intel’in Slider ve Nikiski ultrabook konseptleri tablet tarzı kullanımı işaret ediyor – Video

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Intel ultrabook’lar için farklı tasarımlar da düşünüyor ve bunlardan ikisini CES 2012’de sergiliyor. Slider olarak adlandırılan ilk konsept akıllı telefon ve tabletlerden alıştığımız şekilde kızaklı QWERTY klavye üstüne kurulmuş. Kızaklı QWERTY klavye kullanılmak istendiğinde ekranın altından sürüklenerek dışa doğru çıkarılıyor. Söz konusu tasarımda standart x86 donanımı ve düşük voltajlı yongalar kullanılıyor.

Söz konusu tasarım daha küçük ve hafif dizüstü bilgisayarların geliştirilmesine olanak sağlayabilir. Her ne kadar CES’te sergilenen ürünün teknik özellikleri tam olarak verilmese de, Slider tasarımının 12 veya 13 inç’lik bir ekran barındırdıı belirtiliyor. Kullanıcılar cihazı bir tablet gibi tutup sadece baş parmaklarıyla da yazı yazabilme imkânına sahip. Windows 8’in ve onunla birlikte sunulacak dokunma dostu Metro kullanıcı arayüzünün sunulmasıyla birlikte Slider konsepti daha kullanışlı hâle gelebilir.

Intel’in sergilediği bir diğer tasarım konseptiyse Nikiski. Nikiski’nin trackpad ve avuç içi dayama bölümleri tek ve şeffaf biçimde tasarlanmış. Bilgisayarın kapağı kapandığında şeffaf yapı ekranın bir kısmının bilgisayarın altında görünmesini sağlıyor. Üstelik bu kapalı form durumunda ekranda gösterilecek özel bir kullanıcı arayüzü var. Nikiski konsept bilgisayarında Windows 7 yüklü olsa da, bu özel kullanıcı arayüzü Metro’yu fazlasıyla andırıyor. Kullanıcılar cihazın kapağı kapalıyken sadece bu küçük ekranı kullanarak çeşitli işlevleri dokunmatik arayüz üzerinden dokunarak gerçekleştirebiliyor.

Intel’in Slider ve Nikiski konseptleri aslında ultrabook’un bir tablet gibi kullanılabileceğini gösterme açısından önem taşıyor. Bu konseptlerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğiniyse zamanla göreceğiz. Nikiski konseptine ait bir videoyu yazının devamında bulabilirsiniz.

Video: Intel Nikiski Ultrabook Konsepti

İlgili – SlashGear (Slider)
İlgili – SlashGear (Nikiski)

[Görsel – SlashGear]

İLGİLİ HABERLER