Eğlence

Intel’in HDCP içerik kopya koruma sistemi kırıldı

HDCP şu anda HDMI veya DVI uyumlu tüm TV ve bilgisayar monitörlerinde kullanılan bir koruma yöntemi. Intel’in ses ve video içerik için fazlasıyla kullanılan bu kopya koruma sistemi Almanya’da bir profesör tarafından kırıldı. Tabii, bunda amaç herhangi bir filmin kaçakçılığını yapmak değil, sistemin açıklarını ortaya çıkarmak. Prof. Dr. Ing. Tim Güneysu yaklaşık 200 avroluk mâliyete sahip bir araç yardımıyla bu güvenlik mekanizmasının etrafından dolaşmayı başardı.

Dijital içerik Blu-ray oynatıcı gibi güvenli bir kaynaktan ekrana doğru yola çıktığında Intel’in korumalı sistemi üzerinden geziniyor. Şifreleme kodunun merkez parçası geçen yıl internete sızmıştı. Bu durum Bochum Ruhr Üniversitesi’nde görev yapan Güneysu’nun da dikkatini çekmiş. Profesörün ilgisi medyaların yasadışı kopyalarının kolaylıkla üretilebilir hâle getirilmesini sağlamak değil, Intel’in şifreleme mekanizmasının gerçek gücünü test etmekmiş. Bu durumda ordu veya diğer kurumlara güvenliğin ne kadar hayati önem taşıdığı da gösterilmiş olacakmış.

Medya kaynağı ile varış noktası arasına giriş yapan bu şifreleme mekanizması daha sonra onu başka bir konuma yönlendiriyor. Güneysu, HDCP ile şifrelenmiş veri sistemlerine giriş yapılarak şifrelemenin çözüldüğünü ve sonrasında dijital içeriğin HDMI 1.3 uyumlu bir alıcı üzerinden korumasız ekrana iletildiğini belirtti. İşlem sırasında Digilent’in ATLYS kartı, gerekli HDMI arayüzlerini ve seri RS232 portu barındıran Xilinx Spartan-6 FPGA ile birlikte kullanılmış.

Yapılan bu çözme işleminin detayları gelecek hafta Meksika’da düzenlenecek ReConFig 2011 etkinliğinde anlatılacak. Güneysu problemin gelecek yıllarda olduğu gibi kalabileceğini, çünkü Intel’in HDCP 2.0’ı yayınlamış olmasına rağmen bunun geriye dönük uyumluluk taşıdığını, yani güvenlik açığının hâla varolduğunu vurguladı.

İlgili – Physorg

İLGİLİ HABERLER