Teknoloji

Intel’in güç verimlisi Haswell işlemcisi 10 W TDP sahibi ince dizüstü bilgisayarlara kapı açabilir

Intel’in yıllık geliştirici konferansı önümüzdeki hafta 11-13 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Bu, önümüzdeki hafta Intel ile ilgili yoğun bir haber trafiğinin olacağı anlamına geliyor. Intel’in bu etkinlikte gelecek nesil Haswell mimarisini duyurması bekleniyor. 2013 yılında çıkış yapacak bu entegre yongaüstü sistemin en az bir versiyonu 10 watt TDP değerine sahip olacak.

“Termal tasarım noktası” olarak Türkçe’ye çevirebileceğimiz TDP bir sistemin yonganın sıcaklığını azaltmak için ihtiyaç duyduğu soğutma gücü miktarına karşılık düşüyor. Şu anda Intel’in düşük voltajlı Ivy Bridge işlemcileri 17 W civarında TDP değerine sahip. Başlangıçta Haswell’in de 15 W TDP değerine sahip olacağı söylenmişti, ancak yenilenmiş olan TDP değeri daha önce ısı kanalı, hortumları ve fanlar için ayrılan bölgelerin küçüleceğini, belki de hiç kalmayacağını, daha küçük veya batarya için daha fazla alana sahip olacak dizüstü bilgisayarların gelecekte karşımıza çıkacağı anlamına geliyor.

Aslında 10 W TDP değeri hâla Android tabletler kadar ince olan fansız Haswell tablet tasarımlarını üretmek için yeterli olmayabilir. Çünkü ARM tabanlı işlemcilerin büyük bir kısmı hâla güç tüketimi bakımından Intel tabanlı rakiplerine göre daha verimli durumda. Ancak Intel’in Atom işlemcisiyle aradaki farkın kapanıyor olduğu da bir gerçek. Ne var ki, Intel sözcüleri 10 W TDP seviyesinde 17 W TDP’li Ivy Bridge yongasının sunduğu performansın beklenmemesi gerektiğini söylüyor. Haswell’de durum farklı olacak mı, onu da göreceğiz.

Intel’in IDF (Intel Developer Forum) etkinliğinde “kavramsal bilişim” konseptini de göstermesi bekleniyor, bu konsept ses işleme ve hareket tanıma gibi teknolojilerdeki gelişmeleri de barındırıyor. Bu konseptin devamında bir bilgisayarın sensörler yardımıyla çevre koşullarından ve kullanıcıların niyetlerinden doğru şekilde haberdar olması ve buna göre çalışması mümkün olabilir. Ayrıca haftaya düzenlenecek etkinlikte aralarında Windows 8 tabletlerin de yer alacağı yeni Windows 8 cihazları da gösterilecek.

İlgili >> The Verge

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER