Teknoloji

Intel WiDi 2.0 ve Insider film dağıtım servisinin duyurularını yaptı

Intel 2011’in ilk çeyreğinde kendi film ve video servisini faaliyete geçirmeye hazırlanıyor. iTunes ve benzeri mağazalardan farklı olarak, Intel’in Insider olarak adlandırılan servisi Core 2011 işlemcili dizüstü bilgisayar veya masaüstü bilgisayar sahiplerinin en son filmleri full HD formatında kiralamalarına ya da satın almalarına olanak sağlayacak.

Neden Intel de diğer birçok şirket gibi film stüdyoları, içerik sahipleri ve video dağıtıcılarıyla anlaşma yoluna gidiyor? Aslında şirket film stüdyolarının HD video dağıtımı sırasında karşılaştıkları sorunların üstesinden gelmek için oldukça iyi bir konumda bulunuyor. Insider servisi ikinci nesil Intel işlemcilere bağımlı olacağı için içeriğe yazılım tabanlı koruma yerine donanım tabanlı koruma da getirilmiş olacak. Intel yöneticisi Erik Reid, şirketinin CinemaNow ve Warner Bros ile söz kestiğini, planın tüm filmleri DVD’si veya Blu-ray diski çıktığı zaman Insider üzerinden de dağıtmak olduğunu belirtiyor. Tüm içerik için özel bir Insider portalı mı açılacak, ya da diğer servisler de bu donanım platformunda çalışacak şekilde sertifikalanacak mı, bunun cevabını CES 2011’in başlamasıyla birlikte görmek mümkün olacak.

Aslında Intel sizden 1080p videoları dizüstü bilgisayarınızın ekranından izlemenizi istemiyor. Insider servisiyle birlikte WiDi servisinin de ateşlenmesi amaçlanıyor. WiDi 2.0 servisi Intel Core 2011 sistemlerine entegre olmuş şekilde gelecek. Bu teknoloji 1080p görüntü iletimine olanak sağlıyor, ayrıca DVD ve Blu-ray gibi korumalı içeriklerin de akıtılmasına izin veriyor. WiDi 2.0 orijinal versiyonla aynı şekilde çalışıyor ve masaüstü ya da dizüstü bilgisayarınızdaki görüntüleri bir HD monitöre aktarmanıza olanak sağlıyor. Ancak HDTV’ye aktarım için yeni bir HDTV alıcısı gerekmekte. Söz konusu kutuları kimin üreteceği ve ne kadara malolacağı da şu an için belli olmuş değil. Yine de CES’in bitimiyle birlikte tablonun daha da netleşeceğini düşünüyoruz.

İlgili – Engadget (Basın Bülteni)

İLGİLİ HABERLER