Teknoloji

Intel virüs tarama işlemlerinde GPU’nun gücünden yararlanacak

Intel virüs tarayıcılarına, kötü niyetli saldırılara karşı tarama yaparken entegre grafik yonga setlerini kullanma izni vermeyi planlıyor. Bu değişiklikle birlikte bazı sistemlerde performans ve pil ömrü bakımından iyileşmeler olması bekleniyor.

Intel’in platform güvenliği birimi başkan yardımcısı Rick Echevarria, Hızlandırılmış Bellek Tarama ile, taramanın Intel’in entegre grafik işlemcisi tarafından kontrol edileceğini, bunun da bir yandan daha yoğun taramaya izin verirken bir yandan da performans ve güç tüketimi tarafındaki etkileri azaltacağını söyledi. Yönetici, Intel test sistemlerinde gerçekleştirilen ilk benchmark testlerinde, CPU kullanımının yüzde 20’den yüzde 2 seviyelerine düştüğünü kaydetti.

Intel’in 6’ncı, 7’nci ve 8’inci nesil Intel işlemcilerinde yer alan Tehdit Algılama Teknolojisi farklı çeşitlerdeki makinelere bazı virüs tarama aktivitelerini CPU yerine GPU’ya kaydırma imkanını tanıyor. Virüs tarayıcıları şu anda CPU’yu kullanarak bellek tabanlı saldırıları saptayabiliyor. Ancak bunun sonucunda makinenin performansı da olumsuz yönde etkileniyor. Intel, söz konusu süreci CPU’dan kaydırarak performans ve güç tüketimi tarafında iyileşme hedefliyor. Ne de olsa, normal makineler çoğu zaman grafik işlemci birimini tam kapasite kullanmıyor.

Intel, söz konusu destek için başlangıçta Microsoft ile iş birliği yapıyor. Değişiklik bu ay Windows Defender Gelişmiş Tehdit Algılama sistemine gelecek. Ayrıca Intel, diğer anti virüs şirketleriyle de çalışıyor, onların da işlemci seviyesindeki bu değişiklikten yararlanması mümkün olacak.

Intel geçen ay, gelecekte Spectre benzeri saldırılara karşı korunmak amacıyla işlemcilerini yeniden tasarlayacağını duyurmuştu. Şirket ne gibi değişiklikler planladığı konusunda da bilgi verdi. Intel Security Essentials sistemi güvenli başlatma ve donanım korumalarıyla uygulamaları saldırılara karşı koruyacak. Doğrudan işlemciye uygulancak söz konusu değişiklikler güvenliğin performansa olan etkisini en aza indirecek şekilde tasarlanıyor.

Mevcut Spectre güvenlik güncellemeleri bazı durumlarda performansı etkiliyor. Ancak geleceğin işlemcilerinde bu durum söz konusu olmayacak. Intel CEO’su Brian Krzanich geçtiğimiz ay, yeni ürünleri pazara getirdikçe, bunların insanların beklediği seviyede performans iyileştirmelerini sunmasının kendileri için kritik önemde olduğunu kaydetmişti. Ayrıca hedeflerinin sadece en iyi performansı sunmak olmadığını, aynı zamanda en güvenli performansı sunmak olduğunu da sözlerine eklemişti.

İLGİLİ HABERLER