Teknoloji

Intel ve NVIDIA arasındaki anlaşmazlık Apple’ı da etkiliyor

intel-nvidia-warApple’ın Core i7 CPU tabanlı ve NVIDIA grafik işlemcili iMac çıkarma planı Intel ile NVIDIA arasındaki lisans anlaşmazlığı nedeniyle gecikiyor. Kontrolör yongasetleri ve Core i7 işlemcileri kapsayan bu teknoloji lisanslama davası yüzünden geçen seneden beri sürekli ertelenen Mac’ler oldukça fazla etkileniyor.

Intel ve NVIDIA arasındaki anlaşmazlığın altında Intel’in Core i7 olarak adlandırılan Quick Path entegre hafıza kontrollü Nehalem işlemcileri yatıyor. Intel, NVIDIA’nın elindeki lisansın bu yeni işlemciye uygun yongasetleri üretmesine izin vermeyeceğini iddia ediyor. NVIDIA ise 2004’te yapılan patent lisanslama anlaşmasının NVIDIA’ya Intel’in yongaset işi ile rekabet edecek yongasetler üretme hakkını verdiğini iddia ediyor.NVIDIA’nın MCP79 yongaseti NVIDIA’nın Intel ile rekabet ettiği önemli bir oyuncu.

Apple en son MacBook ve MacBook Pro’larda standart NVIDIA kontrolörlerini kullanıyor. Bu da grafik sürücülerini modernize ediyor ve OpenCL kullanımını basitleştiriyor. Apple çift grafik işlemcilere dönerek üst sınıf, profesyonel Mac modellerinde NVIDIA, orta seviye modellerinde Intel kontrolörleri kullanırsa, iki sene önceki karmaşık duruma dönülebilir. NVIDIA tabanlı Mac’lerle karşılaştırıldığında Intel’in sürücülerinin OpenCL desteğinde yoksun kalma ve Intel yongaset serisi üzerindeki grafik performansında düşüş…

İlgili — AppleInsider

İLGİLİ HABERLER