Teknoloji

Intel Thunderbolt 2 ile 4K video gösterim ve iletimi destekleniyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Intel, Thunderbolt’un ikinci nesil versiyonu olan Thunderbolt 2’nin duyurusunu gerçekleştirdi. Yeni teknoloji 4K video transferi ve gösterme işlemlerini eş zamanlı olarak yapabiliyor. Bu yılın sonun itibarıyla seri üretimine başlanması beklenen Thunderbolt 2 destekli ürünlerin 2014 yılıyla birlikte piyasada daha fazla yaygınlık göstermesi bekleniyor.

intel-thunderbolt-2-050413

Daha önce Falcon Ridge kod adıyla bilinen Thunderbolt 2’nin en büyük değişikliği olarak yeni eklenen çift yönlü kanal görülüyor. Thunderbolt’taki birbirinden bağımsız iki 10 Gbps kapasiteli kanal birleştirilerek her iki yönde de akışa izin veren 20 Gbps’lik tek bir veri kanalı kullanılıyor. Bu da 4K video transferi ve gösteriminin istendiği takdirde aynı anda gerçekleştirilmesine olanak sağlıyor.

Yani kullanıcılar bir yandan 4K videoyu bilgisayardan ekrana yansıtırken aynı anda başka bir sürücüye de 4K video dosyasını yedekleme gibi imkanı bulunuyor. Kapasitesi artırılan kanal sayesinde video projelerinde zaman konusunda büyük bir tasarruf sağlanacaktır. Bu da videolar ile yoğun şekilde uğraşan kişiler için iyi bir haber anlamına geliyor.

Thunderbolt 2 ile birlikte DisplayPort 1.2 desteği sunuluyor. Bu sayede kullanıcılara tek bir 4K ekrana veya bir dizi QHD monitöre görüntü akışı izni veriliyor. Thunderbolt 2 mevcut nesil Thunderbolt bağlantılarıyla geriye dönük uyumluluk taşıyor, kablolar da kullanılabiliyor.

Intel’in Thunderbolt’tan sorumlu pazarlama direkötrü Jason Ziller’in söylediğine göre 20 Gbps bant genişliği ve DisplayPort 1.2 desteği sayesinde Thunderbolt 2 özellikle 4K video iş akışları için yeni bir yaklaşım sunuyor, özellikle ham 4K video içeriğin gösterimi ve aktarımı aynı anda sağlanabiliyor. Tabii ki, Intel’in geliştirme laboratuvarları burada durmayacak, ne de olsa video ve daha yoğun veri transferi için talep hızlı şekilde artıyor.

İlgili >> Intel

İLGİLİ HABERLER