Teknoloji

Intel tepe yönetiminde büyük değişim, yeni CEO geliyor

intel arm
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Intel CEO’su Bob Swan, 15 Şubat tarihnde CEO’luk görevinden ayrılıyor. Yerine ise VMware CEO’su Pat Gelsinger geliyor. Swan, iki yıl önce, Ocak 2019’da Intel’in CEO’luk görevine atanmıştı. Haziran 2018’de ise, önceki CEO Brian Krzanich’in istifasının ardından bu rolü geçici olarak üstlenmişti.

Daha önce Intel’de 30 yıl boyunca çalışan Gelsinger, çip üreticisi için çok önemli bir zamanda CEO rolünü üstlenecek. Intel, ürün portföyünde yenilenen bir rekabetle karşı karşıya bulunuyor. Geçen yıl Apple, Mac bilgisayarlarında Intel’in işlemcilerinden uzaklaşacağını ve kendi tasarladığı Arm tabanlı işlemci tasarımlarına geçeceğini duyurduğunda, bu durum Intel için ciddi bir darbe anlamına geliyordu. Apple’ın işlemcilerini temel alan ilk Mac’ler, geçen yılın sonlarına doğru piyasaya sürüldü ve oldukça olumlu tepkiler aldı.

Bu arada Intel, hem masaüstü hem de dizüstü bilgisayarlarda, oyuncular ve profesyoneller için rekabetçi performans sunan Zen mimarisi tabanlı işlemcileriyle yeniden canlanan AMD ile rekabete girişti.

Ayrıca şirket, Apple ve Qualcomm’un aralarında uzun süredir devam eden patent ihlali ve telif hakkı anlaşmazlığını çözmelerinden sonra, Nisan 2019’da 5G telefon modem pazarından çıktığını duyurmuştu. Intel, daha sonra akıllı telefon modemi işinin çoğunu 1 milyar dolara Apple’a sattı.

Bob Swan neden ayrılıyor?

Intel’in resmi açıklamasından önce haberi duyuran CNBC, Swan’ın teknik olmaktan ziyade büyük ölçüde finansal bir geçmişe sahip olduğu için eleştirilere maruz kaldığını belirtti. Swan, Intel’de çalışmadan önce eBay’in finans müdürü olarak görev yapmış ve risk sermayesi şirketi General Atlantic’te çalışmıştı. Bunun aksine Gelsinger, kariyerine Intel’de başladı ve şirketin ilk baş teknoloji sorumlusu olarak görev yaptı. CNBC, Gelsinger’in atanmasıyla ilgili haberler üzerine Intel’in hisselerinin yaklaşık yüzde 10 arttığını bildirdi.

Wall Street Journal ise Swan’ın ayrılışının, şirketi kapsamlı değişiklikler yapmaya zorlayan aktivist hedge fonu Third Point LLC’nin baskılarından kaynaklandığını bildirdi.

“Yönetim kurulu Pat’in, liderlik ekibinin geri kalanıyla birlikte, Intel’in ürün liderliğini geliştirme stratejisinin güçlü bir şekilde uygulanmasını sağlayacağından ve bir CPU şirketinden çoklu mimarili XPU şirketine dönüşümünü sürdürürken karşısına çıkacak fırsatlardan yararlanacağından emin.” ifadesini kullandı Intel’in bağımsız yönetim kurulu başkanı Omar Ishrak yaptığı açıklamada ve yönetim kurulunun Swan’ın şirkete katkılarını takdir ettiğini sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER