Teknoloji

Stephen Hawking’in konuşma yazılımına ücretsiz erişilebilecek

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

intel-stephen-hawking-110914

Ünlü bilim adamı Stephen Hawking’in çevresiyle iletişim kurmasını sağlayan konuşma sistemi, Intel tarafından açık kaynaklı bir kod olarak yayınlandı. Şirket, sistemin yazılımcılar tarafından geliştirilmesini ve daha çok engellinin sistemin getirdiklerinden faydalanmasını amaçlıyor.

Assistive Context-Aware Toolkit (ACAT) adını taşıyan yazılım, engellilere çok az sayıda hareket aracılığıyla bilgisayar kullanma imkanı sağlıyor. ALS hastalığından muzdarip olan Stephen Hawking, yüz hareketlerini algılayıp yazıya çeviren ACAT sayesinde iletişim kuruyor.

ACAT’ta kullanılan teknoloji üç bölümden oluşuyor. Gerekli girdiler yüz hareketlerini takip eden kızılötesi bir sensör veya web kamerası aracılığıyla toplanıyor. Arayüz kelimelerden harfleri seçiyor ve otomatik tamamlama benzeri bir yazılım da kullanıcının ne yazdığını tahmin ediyor. Yazılımın sanal klavyesi, farklı programları seçmek ve bu programlardan faydalanmak veya internette gezinmek için kullanılabiliyor.

ACAT projesini geliştiren Sai Assad, platformun açık kaynağa taşınmasıyla birlikte sisteme yeni kullanıcı arayüzlerinin ve yeni özelliklerin eklenmesini; aynı zamanda mevcut özelliklerin geliştirilmesini umduklarını belirtti. ACAT şu anda ortalama kullanıcılar için bir anlam ifade etmese de, Intel teknolojinin gelişimi için son kullanıcıya yönelik testler yapmaya devam ediyor.

İLGİLİ HABERLER