Teknoloji

Intel Raptor Lake serisi işlemci için erken benchmark testi

intel raptor lake
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Raptor Lake, Intel’in 2022’de piyasaya çıkması beklenen yeni nesil işlemci serisi olacak. Bu işlemcilerin çıkışına daha zaman olsa da, ilk benchmark test sonuçlarını görmeye başladık.

Tom’s Hardware haberine göre, Twitter’da donanımlarla ilgili sızıntılarıyla bilinen Komachi_Ensaka tarafından yapılan bir paylaşımda, 13. nesil amiral gemisi işlemci olabileceği belirtilen bir işlemci, BAPCo Crossmark benchmark testinde görüldü. Benchmark testi yayınlandıktan kısa bir süre sonra kaldırıldı. Ancak o zamana kadar Tom’s Hardware sitesi çoktan ekran görüntüsü alıp sonuçları kayıt altına almıştı.

Paylaşılan ayrıntılara göre, çipte sekiz adet performans çekirdeği (yeni Raptor Cove çekirdekleri) ve 16 verimlilik çekirdeği (Gracemont çekirdekleri – Alder Lake ile aynı) bulunuyor. Daha önce de bu yönde söylentiler vardı, ayrıca işlemcinin teoride 32 yürütme birimine sahip olması bekleniyor.

Benchmark testi, Raptor Lake CPU’nun toplam 1591 puana ulaştığını gösteriyor. Intel’in en son amiral gemisi Alder Lake işlemcisi Core i9-12900K ise bu testte 2376 puan kaydetti.

Intel Raptor Lake henüz geliştirme aşamasında, kesin hüküm için erken

Raptor Lake’in henüz geliştirme aşamasında olduğunu dikkate alırsak, Alder Lake’ten çok daha yavaş olduğunu görmek şaşırtıcı sayılmaz. 12900K neredeyse yüzde 50 oranında daha hızlı görünüyor. Açıkçası, amiral gemisi Raptor Lake işlemcisi çıktığında durum böyle olmayacaktır.

Burada olan şey, benchmark testine tutulan işlemcinin çok erken bir test örneği olmasıdır ve kuşkusuz daha düşük saat hızlarıyla sınırlanmıştır. 2022’nin üçüncü çeyreğinde çıkması beklenen yeni nesil işlemcinin çok daha yüksek seviyelerde sonuçlar vermesi bekleniyor. Şu anda Raptor Lake için, hem donanım hem de yazılım cephelerinde yapılacak çok sayıda optimizasyon planlanmış biçimde bekliyor.

Teori, Intel’in 13. nesil CPU’larının Alder Lake’in basit bir yenilemesi olacağı düşünülüyor. Ancak Intel’in yeni hibrit teknolojisini iyileştirdiği söyleniyor ve açıkçası, daha fazla verimlilik çekirdeği eklediği için bazı olumlu mimari kazanımlar elde etmesi bekleniyor.  Eğer bu sızan bilgiler doğru çıkarsa, performansta yine de dikkate değer bir fark yaratacaktır.

Ayrıca Raptor Lake’in güç verimliliği açısından da bazı büyük adımlar atacağı konusunda söylentiler de mevcut. Bu nedenle yeni nesil işlemcilerin getirebilecekleri konusunda iyimserliği korumaya devam edebiliriz.

İLGİLİ HABERLER