Teknoloji

Intel Qualcomm işlemcili Windows 10 bilgisayarlara yönelik çalışmalardan rahatsız

intel 7nm

intel qualcommMicrosoft, Qualcomm işlemcili Windows 10 bilgisayarlar üretme planını geçtiğimiz yıl açıklamıştı. Şirket, kısa bir süre önce de söz konusu program çerçevesinde Qualcomm Snapdragon işlemci taşıyan bilgisayarları üretecek ilk şirketleri duyurmuştu. Intel Qualcomm ve Microsoft arasındaki bu işbirliğinden pek de hoşnut görünmüyor.

Intel, baş avukatı Stephen Rodgers ve Intel Labs Direktörü Richard A. Uhlig tarafından kaleme alınan blog yazısıyla hoşnutsuzluğunu ortaya koydu. Bazı şirketlerin Intel’e ait x86 mimarisini izinsiz olarak kullanmaya çalıştığını belirten yazarlar, Intel’in patentlerinin hukuka aykırı biçimde ihlâlini hoş karşılamayacağının altını çizdi. Intel, diğer şirketlerin fikri mülkiyet haklarına saygı göstermesi gerektiğini vurguladı.

8086 yonga mimarisi, 8 Haziran 1978 tarihinde kullanıma hazır hâle gelmişti. Intel geride kalan 39 yıllık süre içinde teknoloji üzerinde şifreleme, çoklu işlem ve güvenlik gibi konularda çeşitli iyileştirmeler yapmıştı. Intel, elinde söz konusu teknolojiyi korumak adına 1600’den fazla patenti barındıran bir portföyün olduğunun altını çizdi.

Makalede olaylara daha hukuki bir açıdan yaklaşan Intel, x86 üzerindeki inovasyonlarını dikkatli biçimde koruduğunu ve inovasyonlarını geniş ölçekli biçimde lisanslamadığını belirtti. Şirket geride kalan yıllarda AMD ve Cyrix gibi rakipleriyle yaşadığı problemleri de hatırlattı.

Intel Qualcomm ile ilişkilerinde Microsoft’a göre hareket edebilir

Yine de, Intel’in Qualcomm ile ipleri germek yerine daha temkinli davranması muhtemel görünüyor. İşlemci devini temkinli davranmaya iten faktör olarak ise Microsoft öne çıkıyor. Microsoft hem Intel hem de Qualcomm ile oldukça yakın bir ilişki yürütüyor. Intel’in Microsoft’a olan bağımlılığı, şirketin Qualcomm’a karşı sert bir tutum takınmasını engelleyebilir.

İLGİLİ HABERLER