Bilim

Intel Parkinson hastalarını giyilebilir aksesuarlarla izlemek istiyor

intel çip

intel-logo-080714

Bir gün boyunca kullanıcı aktivitelerinin tamamını takip edecek bir giyilebilir cihaz bulmak zor değil. Geniş insan topluluklarından gelen verileri bir arada toplamak ise oldukça zorlu bir görev. Bu zorlu görevi yerine getirmeye talip olan ve büyük veriyi daha anlamlı kılmak için çalışan Apple, Google ve Samsung gibi büyük şirketlerin arasına Intel de katıldı. Geleceğe Dönüş serisinin yıldızı Michael J. Fox tarafından kurulan Michael J. Fox Parkinson Araştırmaları Vakfı ile işbirliğine giden şirket, Parkinson hastalarını giyilebilir aksesuarlarla takip etmeyi ve toplanan verileri analiz etmeyi planlıyor. Toplanan bu verilerin Parkinson tedavisine ışık tutması amaçlanıyor.

Plan kapsamında oluşturulacak uygulamayla hastaların, tıpkı kullandıkları ilaçlar gibi, nasıl hissettikleri de kayıt altına alınacak. Bu veriler egzersiz takip cihazlarının topladığı diğer verilerle bir araya gelecek ve cihaz başına günde ortalama 1 GB’lık bir veri miktarına ulaşılacak. Intel’den yapılan açıklamada bu yöntem sayesinde araştırmacıların küçük veri noktalarını ve okuması külfetli olan kağıda yazılı hasta kayıtlarıyla uğraşmaktan kurtulacağı; binlerce hastadan gelen saniyelik verileri hızlıca analiz ederek yeni keşifler yapabileceği belirtildi.

Şirket 16 Parkinson hastası ve 9 gönüllüden oluşan bir kontrol grubuyla şimdiden planı test etmiş durumda. Tüm katılımcılar dört gün süren deney boyunca Pebble’ın akıllı saatlerini kullandı. Intel akıllı saatler ve benzeri giyilebilir cihazlarla saniyede 300’den fazla gözlem yapmayı hedefliyor.

İLGİLİ HABERLER