Teknoloji

Intel’in Obsidian Tizen arayüzü kendini gösterdi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Intel’in öncülüğünü yaptığı mobil işletim sistemi Tizen için kendi kullanıcı arayüzünü geliştirdiği ortaya çıktı. Obsidian kod adıyla anılan bu kullanıcı arayüzü Android’i andırmasıyla dikkat çekiyor. Intel’in “Josephine” olarak anılan referans cihazında ilk kez yüklü şekilde çıkması beklenen bu kullanıcı arayüzü basit ve sade ikonografisiyle ve akıllı telefonlar için yeni sayılabilecek bir bildirim sistemiyle dikkat çekiyor.

intel-obsidian-110613

Uygulama ikonlarının dönebilmesi de kullanıcı arayüzünün ilgi çekici unsurları arasında bulunuyor. Örneğin yeni bir e-posta iletisi alırsanız, e-posta uygulaması 45 derecelik dönüş yapıyor ve alt köşede yeni mesajın geldiğini bildiren kırmızı renkli bir bildirim beliriyor. Ayrıca bu alanda gözden geçirilmesi gereken kaç tane mesajın olduğunu göstermeyi sağlayacak rakamlara da yer var gibi görünüyor.

Diğer Tizen versiyonlarında olduğu gibi, Obsidian içinde de birçok sürükleme hareketi kullanılıyor. Örneğin, uygulama ekranı boyunca sürükleme karşınıza kişiler listesini çıkarıyor. Ayrıca Obsidian bir dizi yazılım tabanlı tuşu da kullanıyor, ekranın altında telefon, mesajlaşma ve kişi ekleme işlerini görmeye yarayan yazılımsal tuşlar yer alıyor. Hızlı şekilde açılan ve “peek panel” olarak adlandırılan bir pencere de Wi-Fi gibi bağlantı işlevlerini kontrol etme veya saate bakma gibi işlevleri sağlıyor.

Detayların yer aldığı Ars Technica sitesinin kaynağının aktardığına göre Obsidian Tizen 2.0’ın üstünde çalışacak şekilde geliştirilmiş. Ancak Intel’in geliştirme ekibi hâla işletim sisteminin en son sürümünü almak için bekliyor, böylelikle ekip çalışmaya devam edecek. Obsidian’ın ne zaman kullanıcılara sunulacağı henüz bilinmiyor.

Ancak Samsung cephesinde Tizen konusunda önemli gelişmelerin olduğunu biliyoruz. Şirket ilk Tizen telefonunu ağustos veya eylül ayında sunmaya hazırlanıyor. Başlangıçta Japonya’da çıkacak Tizen telefonu daha sonra sırasıyla ABD ve Avrupa’ya giriş yapacak.

İlgili >> Ars Technica

İLGİLİ HABERLER