Ulaşım

Mobileye Almanya’da sürücüsüz otomobil testlerine başlıyor

intel mobileye

Intel, Mobileye isimli şirketiyle otonom sürüş teknolojileri konusunda önemli çalışmalar yapıyor. İşlemci devi, bu çalışmalarda önemli bir ilerlemeyi mümkün kılacak yeni projesi için gerekli onayı da sonunda aldı. Intel’den verilen bilgiye göre; Mobileye’ın otonom sürüş teknolojisiyle donatılmış otomobiller, Almanya’da trafiğe açık yollarda test edilebilecek.

Mobileye’ın otomobilleri hem şehirlerin caddelerinde hem de otoyollarda boy gösterecek. Sürücüsüz araçlar otoyollarda saatte 130 kilometreden hızlı gidemeyecek. Yapılan açıklamada, Mobileye’ın otomobil üreticisi olmadığı hâlde Almanya’dan trafiğe açık yollarda otonom sürüş teknolojisi izni alan ilk şirket olduğu vurgulandı.

İzni almak için Mobileye’ın araçları önce güvenlik testlerinden geçti. Daha sonrasında da otomobillerin trafiğe açık yollara güvenli biçimde entegre edilebileceğini gösteren raporlar hazırlandı.

Intel kısa bir süre önce Moovit’i 900 milyon dolar karşılığında satın almıştı. Şirket Moovit ve Mobileye’ın teknolojilerini bir araya getirerek uygulama tabanlı bir özel ulaşım servisi kurmayı planlıyor. İsrail’in Kudüs şehrinde uzun süredir testlerine devam eden Mobileye; 2022 sona ermeden Tel-Aviv, Paris ve Güney Kore’nin Daegu şehrinde sürücüsüz otomobil filolarını yola çıkarmayı hedefliyor.

Intel, Mobileye çatısı altında iki farklı otonom sürüş teknolojisi üstünde çalışıyor. Bunlardan biri, tıpkı Tesla’nın Autopilot’u gibi, tamamen kameralardan yararlanıyor. Diğer sistemde ise radar, LiDAR ve diğer derinlik tespit sensörleri kullanılıyor. Mobileye’ın çalışmalarında henüz beşinci veya dördüncü seviye otonom sürüş deneyimine ulaşılabilmiş değil.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER