Teknoloji

Intel mobil ve PC işlemci gruplarını birleştiriyor

intel çip

intel-logo-080714

Yonga devi Intel, kişisel bilgisayarlar için işlemci üreten birimiyle mobil ve tablet bölümlerini birleştirme kararı aldı. Şirketin tepe yöneticisi Brian Krzanich, zarar eden mobil grubuyla kârlı PC yonga yapım grubunun gelecek yılın başında birleştirilmesiyle ilgili planı çalışanlara gönderdiği bir e-posta iletisiyle açıkladı. Intel sözcüsü Chuck Mulloy, PC, tablet, phablet ve telefonlar arasındaki sınırların giderek bulanıklaştığını, şirketin hedefinin daha hızlı ilerlemelerini sağlayacak şekilde çalışmaların hızlandırılması ve verimlilik yaratılması olduğunu kaydetti.

Şirket bu yılın nisan ayında mobil biriminin kârlılığa açılan bir yıl haritası olduğunu kaydetmişti, ancak en sonunda farklı bir yaklaşım denemeye ve son birkaç yıldır milyarlarca dolar kaybeden grubu için farklı bir şeyler yapmaya karar verdi. Intel’in mobil iş birimi 2014’ün üçüncü çeyreğinde 1.04 milyar dolar zarar açıkladı, gelirler de 2013’ün üçüncü çeyreğinde kaydedilen 353 milyon dolardan bu yılın aynı döneminde sadece 1 milyon dolara geriledi. Bunun aksine Intel’in PC yonga üretim birimiyse aynı çeyrek yıllık dönemde 4.12 milyar dolar faaliyet kârı açıkladı, gelirini de yıldan yıla yüzde 9 artırarak 9.19 milyar dolara yükseltti.

Intel işlemcilerini mobil cihazlara koymak için büyük bir hamleye girişmişti. Şirket bu yıl içinde 40 milyon tablet yongasının sevkiyatını yapmak şeklinde belirlediği hedefine ulaşma yolunda ilerlemeyi sürdürüyor, ancak bu durum şirketi üreticilere yüklü yardımda bulunmak zorunda da bırakıyor. Intel mobil pazar için yonga üretiminde rakiplerinin gerisinde kalıyor, şirket LTE bağlantı desteğine uyum sağlamakta da yavaş kalıyor gibi görünüyor. Şirketin en erken 2015 sonunda entegre LTE desteklerine sahip yongaset üretimine başlayacağı tahmin ediliyor. Halbuki Qualcomm’un ARM tabanlı yongasetleri uzun zamandır LTE desteğini barındırıyor ve bu nedenle pazarda büyük avantaj elde ediyor.

Mulloy gelecekte tablet, akıllı telefon veya dizüstü bilgisayarlarda kullanılacak daha fazla işlemciye ihtiyaç duyulacağını, iki birimi birleştirmekle de Intel’in bunları üretme noktasında daha iyi konumda olacağını kaydetti.

İLGİLİ HABERLER