Teknoloji

Intel mobil işlemcilerde boyut küçültme konusunda iddialı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Intel’in Mobil Dünya Kongresi kapsamında düzenlediği basın toplantısında mobil işlemcilerle ilgili uzun vadeli yol haritası da paylaşıldı. Mevcut 32 nm mimarisinin yerini gelecek yıldan itibaren 22 nm Medfield Atom Z2460’a, 2014’te ise sadece 14 nm’lik işlemcilere bırakması bekleniyor. Bu yol haritası Intel’in bir entegre devredeki tranzistör sayısının her iki yılda bir iki kat artmasını öngören Moore Kanunu’ndan daha hızlı ilerlemeyi planladığını gösteriyor.

Boyutun azaltılmasını hızlandıran en önemli etken Intel’in gelecek yıldan itibaren planlanan FinFET’lere adaptasyon süreci olacak. Böylelikle tek bir tranzistör çoklu kapılı aygıt gibi davranabilecek. Bu da bir tranzistörün geleneksel kuruluma göre daha fazla işlem yapmasına izin verecek, sonuçta aynı işlemi görmek için gereken işlemci sayısı azalacak, verimlilik için büyük bir alan doğmuş olacak. Yongalar küçülmesine rağmen daha güçlü hâle gelebilecek. 14 nm yongalar Intel’i silikonlar için biçilen 10 nm’lik teorik limitin iyice kıyısına yaklaştırmış olacak.

Paul Otellini’ye basın toplantısında sorulan bir soruya cevap olarak mobil pazarın masaüstünden daha hızlı ilerlediğini ve şirketinin daha işlere yeni başladığını dile getirdi. CEO, Intel’in hem PC hem de PC dışı cihazlar için yeteri kadar üretim kapasitesi olduğunu da vurguladı.

İlgili – The Verge

İLGİLİ HABERLER