Manşetler

Intel mobil işlemci pazarına veda sinyali veriyor

intel 7nm
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

intel mobil işlemciIntel, uzun süredir tutunmaya çalıştığı akıllı telefon pazarına veda edebileceğine dair işaretler veriyor. İşleyişinde kapsamlı reformlar gerçekleştiren şirket, çalışanlarının yüzde 11’lik kısmıyla yollarını ayıracağını açıklamıştı. İşlemci devinin radikal kararları bununla sınırlı kalmadı.

Şirket, SoFIA platformu ve yeni nesil Broxton yongalarına ilişkin çalışmalarına devam etmeyeceğini açıkladı. Bu isimler kulağa pek tanıdık gelmiyor. Ancak iki projeyle ilgili çalışmaların sonlandırılması, Intel’in Atom yongalarının üretimini bırakacağı anlamını taşıyor. Atom yongalarından vazgeçilmesi, Intel’in akıllı telefon ve tablet pazarına ilişkin hedeflerinden de caydığını gösteriyor.

Intel mobil işlemci pazarında pek de iyi bir performans sergileyebilmiş değil. Qualcomm ve hatta MediaTek gibi rakipleriyle karşılaştırıldığında Intel’in mobil cihaz pazarındaki varlığının oldukça kısıtlı kaldığı söylenebilir. Tablet pazarına tabir-i caizse “parmaklarını değdiren” Intel, işlemcilerini sadece bazı giriş seviyesi Android ve Windows tabletlere yerleştirebilmişti. Akıllı telefon kanadında ise Asus ZenFone 2’nin yardımıyla Intel’in varlığı biraz daha somut biçimde hissediliyor.

Intel Atom işlemcileriyle düşük güç tüketen uygun fiyatlı cihaz pazarında ARM’nin hakimiyetini kırmaya çalışıyor. Atom’un bugüne kadar beklentileri verememiş olması, pek çok şirketin işlemcinin dahil edildiği cihaz planlarından vazgeçmesine yol açmıştı. Şirketin yeniden isimlendirme stratejisi de pek işe yaramamıştı.

Intel’in durdurduğu projelerden biri olan Broxton, şirketin yeni nesil Atom işlemcilerinin temelini oluşturacaktı. Broxton yongalarının sevkiyatının önümüzdeki aylarda başlaması planlanıyordu. İptal edilen diğer proje SoFIA ise Atom işlemcilerini ve LTE modemini tek bir yonga üzeri sistemde birleştirmeyi amaçlıyordu. Duyurusu birkaç kez ertelenen SoFIA, çeşitli gecikmelerin ardından gün yüzüne çıkmış, ancak teslimatı gerçekleştirilememişti.

Intel’in Atom serisini sonlandırma kararı kulağa pek şaşırtıcı gelmese de, halen akıllara bazı sorular getiriyor. Intel, akıllı telefon pazarındaki tüm iddialarından vazgeçmiş gibi gözüküyor. Bu karar, Intel’in akıllı telefon pazarındaki iddialarından vazgeçtiği şeklinde yorumlanmaya oldukça açık.

Ancak esas ilginç gelişmeler düşük maliyetli tabletler ve netbook kategorisinde konumlanabilecek cihazlar çerçevesinde şekilleniyor. Bu tarz cihazlarda genel olarak Intel’in Atom yongaları kullanılıyordu. Ancak tablet ve akıllı telefonlarda kullanılacak Broxton işlemcisinden vazgeçilmesiyle birlikte geriye seçenek olarak sadece Core M işlemciler kalıyor. Atom’dan vazgeçilmesi, Intel Atom x7 ile birlikte geleceği söylenen Surface Phone gibi cihazların varlığına dair bazı soru işaretlerini de akıllara getiriyor.

İLGİLİ HABERLER