Teknoloji

Intel Microsoft’u Surface Go’da ARM işlemci tercih etmemesi için ikna etmiş

microsoft surface go

microsoft surface go

Microsoft bu ayın başlarında Intel Pentium Gold işlemcili Surface Go cihazını yurt dışında satışa sunmuştu. 10 inçlik Surface cihazının en fazla tartışılan noktalarından bir tanesi performans ve taşınabilirlikle ilgiliydi. Birçok insan da Microsoft’un neden Qualcomm Snapdragon işlemcileri ve Windows’un ARM sürümünü tercih etmediğini merak etmişti. Paul Thurrott’un haberine göre, Microsoft Surface Go’da ARM işlemci kullanmak istemiş, ancak Intel duruma müdahale etmiş.

Intel‘in, ARM tabanlı işlemciler yerine Pentium Gold işlemcilerinin kullanılması için Microsoft tarafında yoğun lobi faaliyetinde bulunduğu söyleniyor. Microsoft’un Surface Go için ARM planlarında neden ilerlemediği açık değildi. Ne var ki, en son Snapdragon yongalı Windows cihazlarının da performans ve taşınabilirlik tarafında Intel işlemcili dizüstü bilgisayarları henüz yakalayamadığı söyleniyor. Intel’in, x86 komut seti mimarisini emule etmeye teşebbüs eden Qualcomm gibi rakipleri mahkemeye vereceğine yönelik tehditlerine rağmen, Microsoft bu durumu iyileştirmek için yoğun bir şekilde çalışıyor.

ARM tabanlı sistemlerde Windows için oldukça ilginç zamanlardan geçiyoruz. Qualcomm Snapdragon 850 işlemci barındıran cihazlar yıl sonuna kadar bekleniyor. Yeni bir yongayla birlikte gelecek yılın başından itibaren daha fazla performans artışı bekleniyor. Aynı zamanda ARM da geçtiğimiz günlerde işlemci tasarımları için iki yıllık bir yol haritası yayınladı. Bu yılın başlarında da Cortex-A76 CPU çekirdeğini çıkarmıştı. ARM, Cortex-A76‘nın akıllı telefonlardaki kadar düşük miktarlarda güç tüketirken dizüstü bilgisayar seviyesinde performans sunacağını öne sürmüştü.

cortex a76

Intel dizüstü işlemcileri tarafında rekabeti hissediyor

Yine de, ARM üzerinde Windows için henüz daha emekleme aşamasındayız. Uygulama uyumluluğu, emülasyon ve performans gibi unsurlarda iyileşmeler kaydedildikçe, Intel’in dizüstü bilgisayar arenasındaki hâkimiyeti cidden tehlike altına girmiş olacaktır. Microsoft, ARM sunucu tasarımlarıyla da yakından ilgileniyor, bu alanda da Intel’in hâkimiyeti tehdit ediliyor. Intel, gelecek nesil 10nm Cannon Lake işlemcileri konusunda biraz zorluk yaşıyor. Bu işlemcilerin 2018 sonunda çıkması planlanıyordu, ancak çıkışı 2019 yılına kaydı. Intel; AMD, Nvidia, Qualcomm gibi şirketlerle yaşanan yoğun rekabetten dolayı epey zorlu günlerle karşı karşıya. Rekabette avantaj kazanması için projelerini hayata geçirmesi noktasında biraz daha hızlı davranması gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER