Teknoloji

Intel Ivy Bridge işlemcilerin güç tüketimini azaltmayı hedefliyor

Bir mobil cihaz içinde Intel işlemci bulunmasının ARM işlemci bulunmasına göre en büyük olumsuzluklarından bir tanesi güç tüketimi. Intel işlemciler genellikle rakip ürünlere göre daha çok güç tüketiyor, bu da Intel işlemcili cihazların pilde daha az süre boyunca çalışmasına neden oluyor. Ne var ki, Intel Ivy Bridge işlemcilerinin güç tüketimini azaltarak bu durumu değiştirmeyi hedefliyor.

CNET’in sektörde Intel’e yakın kaynaklardan aldığı bilgilere göre Intel, Ivy Bridge’in gelecek versiyonlarında güç tüketimini önemli oranda azaltmayı planlıyor. Şu anda piyasadaki en güçlü Ivy Bridge yongaları 17 W’lık güç tüketim çarpanına sahip. Bu yongalar genellikle çeşitli Windows ultrabook’larında ve Apple’ın MacBook Air taşınabilir bilgisayarlarında bulunuyor.

Intel’in hedefi güç çarpanını 17 watt seviyesinin altına indirmek. Bunun gerçekleştirilmesi sayesinde söz konusu işlemciler tabletlerde de daha yaygın bir şekilde kullanılabilecek. Aslında konulan bu hedefe ulaşılmasının öncesinde piyasada Ivy Bridge tabanlı tabletler de görmüyor değiliz. Örneğin Microsoft ocak ayı içinde yurt dışında piyasaya çıkacak Surface Pro tablet içinde Ivy Bridge tabanlı Core i5 işlemci kullanmayı planlıyor. Bu işlemci de 17 watt’lık güç tüketim çarpanına sahip olacak ve bu nedenle ARM işlemci barındıran Surface RT’nin yarısı kadar pilde çalışma ömrüne sahip olacak.

Intel’in de düşük güç tüketimli yongaları bulunuyor, örneğin Z2760 gibi. Ancak bunlar performans bakımından Ivy Bridge ailesinin üyelerinden geri kalıyor. ARM’in şu anda tabletlerde ve akıllı telefonlarda bulunan türlerinin 2 watt altı güç tüketim değerine sahip olduğunu düşünecek olursak Intel’in alması gereken epey bir mesafe olduğunu görüyoruz.

İlgili >> CNET

İLGİLİ HABERLER