Teknoloji

Intel HDD sıkıntısını SSD işleri için bir fırsat olarak görüyor

Intel, mevcut sabit disk sıkıntısının üstesinden gelmek için SSD işlerine daha fazla yoğunlaşacak. Yılın son çeyreği için gelir beklentisini düşüren şirket Tayland’daki selin içinde bulunduğumuz çeyrek yıla ait finans raporunda 1 milyar dolarlık bir etkide bulunacağını tahmin ediyor. Ne var ki, Intel’in baş finans yöneticisi Stacy Smith şirketin diğer bir iş kolu olan SSD sürücülerin üretimine yoğunlaşarak bu sıkıntıyı kendisi için bir avantaja çevirebileceğini düşünüyor.

Yüksek performanslı masaüstü ve dizüstü bilgisayarlardan ultra taşınabilir bilgisayarlara ve netbook’lara kadar geniş yelpazedeki ürünler için üretmiş olduğu işlemcilerle bilinen Intel’in katı durum sürücü (SSD) bölümü de bulunuyor. Intel’in SSD’leri ve NAND flaş tabanlı depolama birimleri genellikle olumlu yorumlar alıyor. SSD’ler yüksek fiyatları nedeniyle son kullanıcılara yönelik sistemlere pek girmiyor, o alanı HDD’ler doldurmaya devam ediyor. SSD’ler ise genellikle veri merkezlerinde ve yüksek mâliyeti nispeten yüksek bilgisayarlarda karşımıza çıkıyor.

Tayland’daki sel felaketinden HDD üretimi olumsuz şekilde etkilendi. Bu durum dolaylı olarak Intel’in işlemci işlerini de etkiledi. Ne var ki, Intel bu durumun SSD’ler için bir talep olarak geri dönebileceğini ve SSD ürünleri için bir potansiyel yaratacağını düşünüyor. Bu arada Intel’in ultrabook adı verilen çok ince, hafif ve güç bakımından verimli dizüstü bilgisayar projesi de SSD’lerden yararlanıyor. Intel 2012 sonuna gelindiğinde dizüstü bilgisayar pazarının yüzde 40’ının, 2013’ün sonundaysa yüzde 90’ının ultrabook’lardan oluşmasını öngörüyor. Bu, SSD’lerin de yaygınlaşması ve öneminin artması anlamına geliyor.

İlgili – ZDNet

İLGİLİ HABERLER