Manşetler

Intel geçen yıl son çeyreğinde 13.5 milyar dolar gelir elde etti, yılı yüzde 15’lik kâr düşüşüyle kapattı

Akıllı telefon ve tablet pazarındaki büyüme ve buna bağlı olarak masaüstü PC pazarında yaşanan gerileme Intel’i de bir hayli zorluyor. Ne de olsa yonga üreticisinin ana iş alanı PC işlemcileri. Şirket bir yandan finans çevrelerinin beklentilerini karşılasa da bir yandan söz konusu yeni durumun sıkıntılarını da yaşıyor. Yonga devinin açıkladığı son çeyrek raporuna göre 13.5 milyar dolarlık gelirden 3.2 milyar dolar civarında kâr elde edildi. Böylelike Wall Street tarafından dile getirilen tahminler karşılanmış oldu.

Ne var ki Intel, PC satışlarında yaşanan düşüşün etkilerini hissediyor. Şirketin mali işler üst düzey yöneticisi Stacy Smith PC pazarının tabletlerin yükselişinden etkilendiğini kaydetti. Şirket geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 400 milyon dolar daha az kâr elde ederken yıl geneline bakıldığında da 53.3 milyar dolar gelirden 11 milyar dolarlık net kâr kaydedildi. Bu, 2011’e göre yüzde 15’lik bir düşüş anlamına geliyor. Öte yandan PC İstemcileri Grubu da yıldan yıla gelirlerde yüzde 6’lık bir düşüş kaydetti. Intel’in “diğer” olarak nitelendirdiği mimari grubun gelirlerinde de yüzde 7’lik bir düşüş yaşandı.

Geen yıl bu zamanlar Intel’in 2011’in son çeyreğinde yaşadığı kâr düşüklüğü Tayland’da yaşanan sele bağlamıştı. Söz konusu sel felaketi nedeniyle sabit disk üretimi sekteye uğramış, bu da üretilen PC sayısını, doğal olarak Intel’in üreticilere sevk ettiği işlemci miktarını etkilemişti. Sel felaketinin etkileri giderildi ve netbook segmenti de 2012 ile birlikte artık tarihe karıştı. Ancak yine de PC satışlarındaki düşüş durmadı. Bunda da en büyük etken “PC sonrası” olarak adlandırılan ve tabletlerin öncülüğünü yaptığı döneme doğru iyice ilerliyor olmamız gibi görünüyor. Intel ise bu dönemi PC döneminde olduğu gibi yönetememenin sıkıntılarını hissetmeye başlıyor.

Bununla birlikte şirketin “PC sonrası” dönemi ıskalamamak için yoğun bir şekilde çalıştığını biliyoruz. Ultrabook adında bir segment icat eden ve iş ortaklarıyla birlikte son iki yıldır büyük bir yatırım hamlesi içinde olan Intel düşen PC satışlarını ince, hafif ve rahat taşınabilir ürünlerle tekrar yoluna koymayı amaçlıyor. Ayrıca geçen hafta CES’te tanıtılan Haswell yongalarıyla birlikte ultrabook’ların bir gün çalışmaya yetecek miktarda batarya ömrüne sahip olması hedefleniyor. Akıllı telefon ve tablet tarafında da yeni nesil Atom işlemcilerle ARM tabanlı işlemcilerin karşısında pozisyon kazanılması hedefleniyor.

Intel’in söz konusu rakamları açıkladıktan sonra düzenlediği telekonferans oturumunda da birkaç ilginç detay yer alıyordu. ARM’ın Cortex-A15’in ilk benchmark testleriyle Intel’i yakalayıp yakalayamadığıyla ilgili bir soruya Intel CEO’su Paul Otellini performans açısından liderliklerini koruduklarını ve rahat bir durumda bulunduklarını kaydetti. Bu arada Intel Haswell işlemcilerin üretimine başlayacağını açıklasa da bu işlemci serisini taşıyacak ürünleri ne zaman piyasada göreceğimiz konusunda net bir bilgi yok. Öte yandan şirketin CFO’su Stacy Smith şirketin akıllı telefon işlemcilerine gelir bakımından yaklaşmaya devam edeceğini dile getirdi.

İlgili >> Intel (1), (2)

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER