Teknoloji

Geleceğin Intel Evo dizüstü bilgisayarları için web kamerası müjdesi

intel evo web kamerası
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Intel işlemcili dizüstü bilgisayarınızda son derece düşük çözünürlüklü bir web kamerasını kullanmaktan bıktıysanız, yeni gelişme sizi de memnun edecektir. Intel’in Evo 4.0 platformu için sızdırılan teknik özellikler, yakında çok daha iyi görüntü kalitesi sunan web kameralarının bir standart hâline geleceğini gösteriyor.

NotebookCheck‘in haberine göre, 2022’nin üçüncü çeyreği için planlanan, yakında tanıtılması beklenen Raptor Lake işlemci serisiyle birlikte gelecek olan Intel’in Evo platformunun dördüncü nesli, uyumlu tüm dizüstü bilgisayarlarda 8 megapiksel kameraları zorunlu kılacak. Diğer bir deyişle, dizüstü bilgisayar üreticileri Evo onayını almak amacıyla Intel ile çalışmak istiyorlarsa, daha kaliteli ve yüksek çözünürlüklü web kameraları sunmak zorunda olacak.

Web kameraları için bir gereksinim hâline gelebilecek tek şey yüksek çözünürlük değil gibi görünüyor. NotebookCheck, 80 derecelik görüş açısı ve VCX karşılaştırmasında geçer not almak dahil olmak üzere, başka özelliklerin Evo 4.0 spesifikasyonunun bir parçası olabileceğini iddia ediyor.

VCX nedir?

Intel artık, dizüstü bilgisayar web kameralarını belirli kriterlere göre puanlayan VCX, yani Valued Camera eXperience (Değerli Kamera Deneyimi) forumunun bir parçası hâline geldi Kriterlerin arasında doku kaybı, hareket kontrolü, keskinlik, dinamik aralık, kameranın çeşitli aydınlatma koşullarındaki performansı ve daha fazlası yer alıyor. Değerlendirmelerin sonucunda nihai bir puan veriliyor. Şimdi Intel, üreticilerin web kameralarının değerlendirmeyi geçmesi için henüz belirlenmeyen minimum puan barajını aşmalarını bekleyecek.

İlginçtir ki, NotebookCheck haberinde, kullanıcının göz çizgisinin altına yerleştirilen tüm web kameralarının VCX testinde negatif puan alacağını söylüyor.

Intel’in Raptor Lake serisinin çıkışının 2022’nin sonlarına doğru planlanmasını dikkate alırsak, acaba bu web kamerası iyileştirmelerinin en azından bazılarını bu yılın Alder Lake tabanlı dizüstü bilgisayarlarında görebilir miyiz? Bu kesinlikle mümkün görünüyor. Intel’in 2022’nin ilk çeyreğine kadar VCX kıyaslama puanlarına sahip olacağı iddia ediliyor, bu nedenle Raptor Lake ilgi odağı haline gelmeden önce bu standartları karşılayan birkaç cihazın ortaya çıktığını görebiliriz.

Intel’in yanı sıra Microsoft’un da ortak cihazları için minimum standartları uygulamaya başladığı belirtiyor. Bu şirket de Intel gibi, üreticilerin web kameraları, mikrofonlar ve hoparlörler için belirli kriterlere uymasını istiyor. Endüstrinin iki devi, üreticileri kendi belirledikleri kurallar dahilinde geliştirmeye zorlarken, bundan en fazla yararlanacak olan kesim kesinlikle tüketiciler olacaktır.

İLGİLİ HABERLER