Teknoloji

Intel’in yeni Core i7 dizüstü bilgisayar işlemcisi AMD Vega kullanacak

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Intel’in yakında çıkaracağı, AMD Radeon grafik işlemci birimiyle çalışan dizüstü bilgisayar işlemcisiyle ilgili yeni detaylar ortaya çıktı. Buna göre yonga gerçekten de, bir önceki nesil olan Polaris yerine, AMD’nin mevcut nesil teknolojisi olan Vega çekirdeklerini kullanacak. Öte yandan bu işlemcinin adının ne olacağı, vat değeri ve saat frekans hızı gibi bilgileri de ortaya çıktı.

PC World‘ün belirttiğine göre, haberin kaynağı Intel Hindistan; birimin bu haberi bilerek mi, yoksa bilmeyerek mi sızdırdığı bilinmiyor. Ancak bu sayede Core i7-8809G dizüstü bilgisayar yongasının AMD’nin Polaris GPU mimarisine bağlı kalmayacağını öğrenmiş oluyoruz.

Core i7 birimi HBM2 belleğiyle birlikte Vega’yı kullanacak. Dört çekirdekli ve sekiz yürütme birimli bu işlemci 3.1 GHz en yüksek saat frekansına sahip olacak. Toplam TDP, yani termal tasarım gücünün de 100 vat olacağı belirtiliyor. Teoride, bu yonganın normalde 45 vat güç tüketimli H serisi mobil işlemci barındırdığı hesaba katıldığında, GPU’nun güç tüketimi tarafında 50 vat seviyesine çıktığı görülüyor. Bu da onu Radeon RX 550 ile aynı seviyeye getiriyor.

Bu dizüstü bilgisayar işlemcisinin grafik tarafında nasıl bir performans sunacağına dair yorum yapmak için erken, ancak RX 550’nin Overwatch ve Counter-Strike: Global Offensive’de saniyede 80 çerçevelik hıza kadar çıktığı söyleniyor. Intel’in entegre grafik işlemci birimli çözümlerinde ise bu değer 20 fps’nin altında kalıyor.

Core i7-8809G’nin Intel Hindistan web sayfasında yer alan bilgilerinde hız aşırtma konusunda bazı detaylar da yer alıyor. Bu da işlemciye hız aşırtma işleminin uygulanabileceğine dair beklentileri artırıyor. Yine de, bu bilgi de kazara sızdırılan bir bilgi olabilir, bu nedenle ihtiyatlı yaklaşmakta fayda olacaktır.

Intel’in AMD Vega grafik yonga destekli dizüstü bilgisayar işlemcisinin mart ayı gibi çıkması bekleniyor. Ancak bundan daha erken bir tarihte çıkması ihtimali de bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER