Teknoloji

Intel Atom tabanlı ve entegre Wi-Fi modüllü Rosepoint yongalarını tanıtıyor

Intel, mobil alandaki işlerini ciddiye alıyor gibi görünüyor. Bu hafta ABD’nin San Francisco şehrinde düzenlenen ISSCC (Uluslararası Katı Durum Devreleri Konferansı) 2012 etkinliğine şirket çift çekirdekli Atom işlemciyi Wi-Fi vericiyle aynı silikon üzerinde buluşturan bir çözüm getirdi. 32 nm’lik yongaüstü sistemin Rosepoint kod adıyla anıldığı, güç, mâliyet ve boyut bakımından Intel tarafından güçlendirilecek akıllı telefon, tablet ve dizüstü bilgisayarlara önemli artılar getireceği söyleniyor.

Rosepoint’in içinde yer alan gömülü Wi-Fi modülünün bir dijital RF yongası olması işi daha ilginç kılıyor, böylelikle ölçekleme daha kolay ve ucuz şekilde yapılabiliyor. Intel’in baş teknoloji yöneticisi Justin Rattner, Wired’a yaptığı açıklamada dijital Wi-Fi yonganın mevcut analog modüllere göre Moore Kanunu’yla ölçeklenebildiğini ve güç verimliliği bakımından bir şaheser olduğunu vurguladı.

Wired’ın haberine göre bu yonga henüz büyük kapsamlı bir çıkışa hazır değil, en azından içinde bulunduğumuz on yılın ilk yarısında gelmesi zor görünüyor. Ayrıca şu an için sadece 2.4 GHz Wi-Fi bandı destekleniyor. Hücresel veri ve dahili radyo antenli versiyonların da geliştirme aşamasında olduğu not edilmiş. Intel, Wi-Fi vericiyi ve çift çekirdekli Atom işlemciyi aynı plakaya monte ederken karşılaşılan en büyük zorluklardan bir tanesinin girişimi önlemek olduğunu söylüyor. Ne de olsa, her ikisi de benzer frekanslarda çalışıyor, bu da sorun demek.

Intel’in ISSCC 2012’de duyurusunu yapacağı bu çalışma ARM, Qualcomm, NVIDIA ve Texas Instruments gibi karşı tarafın şirketlerini endişelendirmiş olmalı.

İlgili – Wired
İlgili – Intel (1)
İlgili – Intel (2)

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER