Teknoloji

Intel artırılmış gerçeklik başlığı prototipi üstüne çalışıyor

intel 7nm

intel artirilmis gerceklik

Artırılmış ve sanal gerçeklik konseptleri, önümüzdeki dönemin teknolojik hayatının şekillenmesinde önemli bir rol oynayacak gibi gözüküyor. Bu konseptler çerçevesinde geliştirilen cihazların son kullanıcıyla buluşmaları için kalan süre de yavaş yavaş azalıyor. HTC, sanal gerçeklik başlığı Vive VR’ın tüketici versiyonunu bu hafta içinde ön siparişe çıkarırken, Microsoft ise artırılmış gerçeklik başlığı HoloLens’in geliştirici versiyonunu için ön sipariş sürecini başlatmıştı. Intel de artırılmış gerçeklik konseptini çalışma alanlarına ekleyen şirketler arasında sayılıyor.

Gelen haberlere göre, Intel artırılmış gerçeklik prototipi üstünde çalışıyor. Ancak şirketin geliştirdiği prototip, Microsoft’unkinden farklı bir yerde duracak. Intel, kendi artırılmış gerçeklik başlığını geliştirmek isteyen üreticilere prototipiyle yol gösterecek.

Intel’in artırılmış ve sanal gerçeklik konusunda Microsoft ve Google’ı hemen yakalaması pek kolay gözükmüyor. Ancak bu durum, şirketin artırılmış gerçekliğe ve artırılmış gerçeklik cihazlarının altında yatan teknolojiye yabancı olduğu anlamına gelmiyor. Intel, 2015’in ocak ayından bu yana tablet ve akıllı telefonlara derinlik hissi veren RealSense kamerayı kullanıyor. Bu teknolojinin eninde sonunda Google Project Tango benzeri bir cihazda kendisine yer bulmasını doğal bir sonuç olarak karşılamak gerekiyor. Intel, bir süre sonra bilgileri kullanıcının karşısına çıkaran spor gözlükleri üzerine uzmanlaşan Recon Instruments’ı satın almıştı.

Ancak Tango’da kullanılan sensör ve gözlükler bir araya gelince ortaya bir artırılmış gerçeklik başlığı çıkmıyor. Intel’in önünde halen katetmesi gereken bir yol bulunuyor. İşin sonunda piyasaya acilen sürülmesi planlanan bir cihazın olmaması, Intel’in işini kolaylaştıracak bir faktör olarak niteleniyor. Intel’in özünde cihaz üreticilerine işlemci satmaya odaklı bir şirket olduğunu unutmamak gerekiyor.

PC pazarındaki hakimiyetini akıllı telefon pazarına taşıma konusunda başarılı olamayan Intel, aynı akıbeti yeni nesil teknolojilerde yaşamama konusunda büyük özen gösteriyor. Şirket giyilebilir ürünler, Nesnelerin İnterneti ve artırılmış gerçeklik gibi gelecek teknolojilerinde kendisine avantajlı bir konum sağlamayı amaçlıyor.

İLGİLİ HABERLER