Teknoloji

Intel Alder Lake yongaları ile M1 Max performans karşılaştırmaları neler söylüyor?

apple m1 pro m1 max

Apple, yeni 14 ve 16 inç MacBook Pro‘larda bulunan yeni M1 Pro ve M1 Max yongalarının performansıyla ciddi övgüler alıyor. Ancak 12. nesil Intel Alder Lake yongaları ile ciddi biçimde rekabet edecek gibi görünüyor.

Masaüstü Intel Alder Lake yongaları satışa çıkmaya başladı. Masaüstü ve mobil yongaları karşılaştırmak bariz nedenlerden dolayı adil bir karşılaştırma olmasa da, yine de çıkan sonuçlar ilginç sayılır. Özellikle de Apple’ın, M1 Max çipinin modifiye edilmiş bir sürümünü gelecek yıl bir Mac Pro masaüstü bilgisayarına koyacağına dair söylentiler olduğunu göz önünde bulundurursak, işler daha da ilginçleşiyor.

MacRumors, erkenden satın almayı düşünenler için karşılaştırmaları inceledi. Yeni Intel Core i9-12900K için Geekbench sonuçları, çok çekirdekli testlerde M1 Max’in yaklaşık 1,5 katı kadar daha yüksek performans sunuyor. Apple’ın çipleri 12500 civarında ortalama puan elde ederken, Intel işlemcisi 18500 ortalama puan alıyor. M1 Pro’ya karşı Core i7-12700K için de benzer bir hikayenin varlığı söz konusu.

Bu, Intel’in haklı olarak gurur duyabileceği bir sonuç olsa da, masaüstü yongalar ile mobil yongaları karşılaştırmak elmalarla armutları karşılaştırmaya benziyor. Üstelik aradaki fark, sadece sınıflar arasındaki ham performans farkı nedeniyle değil, aynı zamanda Apple’ın anlaşılır bir şekilde üstün olduğu güç tüketiminden kaynaklanıyor. Çünkü Apple yongalarını elektrik prizinden ziyade pili tüketecek biçimde tasarlıyor.

Intel’in yeni işlemcileri 125W temel güç kullanırken, Turbo Boost ile bu 241W seviyesine çıkıyor. Karşılaştırma yapılacak olursa, yeni MacBook Pro daha az miktarda güç çekiyor.

Apple için güç verimliliği, ham hızdan çok daha fazla olmasa bile önemlidir. Şirket, “endüstri lideri vat başına performans ve inanılmaz verimlilik” sözü verirken, en üst seviyede olmasa bile sağlam performans vaadinde bulunuyor.

İlk sızıntılar, Alder Lake’in mobil sürümünün performans açısından M1 ailesini rahatlıkla geçebileceğini öne sürüyor. Bununla birlikte MacBook Pro’nun, Apple’ın entegre GPU’sunun varlığı sayesinde, güç verimliliği tarafında Alder Lake işlemcili dizüstü bilgisayara göre avantajlı olacağı düşünülüyor.

Apple, M1 Max’i tanıttığında, bu işlemcinin yüzde 40’a kadar daha az güç tüketirken kompakt bir profesyonel PC dizüstü bilgisayarında bulunan üst düzey bir GPU ile karşılaştırılabilir seviyede performans sunduğunu dile getirmişti. Ayrıca büyük PC dizüstü bilgisayarlarda bulunan en üst sınıf GPU’lardakine benzer seviyede performansı, 100 vata kadar daha az güç kullanarak sağlayabileceğini belirtmişti.

Tamamen adil düzeyde karşılaştırmaları görmek için biraz daha beklememiz gerekiyor. M1 Max işlemcili masaüstü bilgisayarlar ve Alder Lake mobil çipi gelecek yıl çıkacak. Her iki grup da tam anlamıyla karşılaştırabilir seviyede olunca, Intel’in verimlilikte ve Apple’ın performansta ne kadar ileride olduğunu tam anlamıyla görebileceğiz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER