Teknoloji

Intel 22 nm Ivy Bridge tabanlı üçüncü nesil Core işlemcileri duyurdu

Intel, üçüncü nesil Core işlemci serisinin duyurusunu yaptı. 22 nm Ivy Bridge mimarisini baz alan yeni işlemciler bir önceki nesil Sandy Bridge işlemcilere göre yüzde 20 performans artışı, yüzde 20 güç tasarrufu sağlıyor. Yeni Core yongaları 3D Tri-Gate tranzistör mimarisini baz alarak inşa edildi ve bünyesinde HD Graphics 4000 dahili grafik işlemcisini barındırıyor. Bu GPU iki kat daha iyi HD medya ve 3D grafik performans vadediyor. Öte yandan ev ve işyeri kullanıcıları için çeşitli güvenlik özellikleri de sunulmakta.

Intel’in 3D Tri-Gate sistemi levha boyutunun azaltılmasına, bu esnada daha fazla tranzistörün bu levha üzerine monte edilmesine olanak sağlıyor. Düz tranzistörlerin mevcut iki boyutlu yerleşimi yerine Intel yongayı yükseltilmiş kanatlarla süslemiş, sonuç olarak üç boyutlu bir yapı elde etmiş. Bu da her bir kanatta önde, arkada ve tepede olmak üzere üç adet tranzistörün yerleşmesine izin vermiş.

intel-ucuncu-nesil-core-230412-3

3D Tri-Gate teknolojisi alanın daha iyi kullanılmasını sağlamanın yanı sıra önceki sistemlerden daha iyi çalışmaya olanak sağlıyor. Artan karmaşıklığa rağmen yonga başına fiyat artışı minimumda kalmaya devam ediyor. Intel’e göre bu oran yüzde 2-3’ler seviyesinde.

Intel HD Graphics 4000 ise Microsoft DirectX 11, OpenGL 3.1, OpenCL 1.1 ve ayrıca Intel Quick Sync Video 2.0 desteğine sahip. En sonuncu özellik kullanıcılara videolarını Sandy Bridge yongalarına göre iki kat daha hızlı şekilde çevirme imkânı veriyor. Sistemler Series 7 Platform Kontrolör Merkezine (PCH) entegre edilmiş USB 3.0 desteğine sahip olacak, ayrıca PCI Express 3.0 da işlemciye entegre edilecek.

Güvenlik tarafına baktığımızda Intel Secure Key ve Intel OS Guard teknolojilerini görüyoruz. Bunlardan ilki gerçek anlamda rastlantısal sayılar üretip şifreleme algoritmasını güçlendirmek için sayısal rastgele numara jeneratörünü kullanıyor. OS Guard ise bir korsanın uzaktaki bir kullanıcının sisteminin kontrolünü ele geçirmesi gibi imtiyaz yükseltme saldırılarına karşı koruma sağlıyor.

Üçüncü Nesil Intel Core işlemcilerini barındıran ilk sistemler bugünden itibaren piyasaya çıkıyor. Acer, Lenovo, Sony, ASUS ve diğerleri bu yıl içinde bolca Ivy Bridge işlemcili modeller çıkaracaktır. Bu arada Ivy Bridge çıktığına göre Apple’ın da yeni MacBook Pro’larını çok yakında çıkarmasını bekleyebiliriz. Bu arada Intel Ivy Bridge işlemcilerin kutulanmış versiyonları da bu ay içinde yurtdışında çıkmaya başlayacak.

Galeri: Intel Üçüncü Nesil Core İşlemciler
[nggallery id=896]

İlgili – Intel

İLGİLİ HABERLER