Teknoloji

PC satışlarındaki artış Intel’e yaradı

intel çip

intel-logo-080714

2014 mali yılının ikinci çeyreğine ait sonuçları açıklayan Intel, beklenenden daha iyi bir performansın altına imza attı. Pozitif tablonun oluşmasında PC işlemcisi, veri merkezi ve Nesnelerin İnterneti gruplarının güçlü satış rakamları önemli rol oynarken, şirket yılın üçüncü çeyreğine yönelik beklentilerinde de revizyona gitti.

Intel 2014’ün ikinci çeyreğinde 13.8 milyar dolar gelirden 2.8 milyar dolar kâr elde etti. Bu dönemde hisse başı kazanç ise 55 cent olarak gerçekleşti. Finans dünyası şirketin çeyreği 13.7 milyar dolar gelir ve hisse başına 52 cent kazanç ile kapatacağını öngörmekteydi. Intel’in beklentilerin üzerinde bir tablo çizmesinde en önemli rolü 8.7 milyar dolar gelir elde eden ve birim satışta çeyrek rekoru kıran PC işlemcisi birimi üstlendi. Şirket geçtiğimiz ay beklentilerin üzerinde gerçekleşen PC talebiyle elinin güçlendiğinin ipucunu vermiş ve bu artan talebin 700 milyon dolarlık ekstra bir gelir getirebileceğini açıklamıştı. Birim böylelikle 2009 yılından bu yana ilk kez gelirlerini artırmış oldu.

Intel işlemci satışlarının artmasında farklı faktörlerin bir araya gelmesinin etkili olduğunu düşünüyor. 600 milyon sistemin 4 yaş ve üzerinde olması, işlemci fiyatlarındaki değişiklik ve Microsoft’un Windows XP desteğini sonlandırması, Intel’e göre PC satışlarının artmasında önemli rol oynuyor. Şirket bu eğilimin yılın geri kalanında da devam etmesini öngörüyor.

Intel’in mobil ve iletişim grubunun sonuçlarıysa kulağa pek etkileyici gelmiyor. Geride kalan çeyrekte grup sadece 51 milyon dolar gelir elde edebildi. Bu rakam bir önceki çeyreğe göre yüzde 67, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 83 düşüş anlamına geliyor. Bu yıl içinde Intel’den yapılan açıklamalarda şirketin tablet pazarına girme konusunda geç kaldığı kabul edilmiş, ancak ”güçlü tablet büyümesi”nin emarelerinin görüldüğü belirtilmişti. Tabletler için 40 milyon işlemci sevkiyatı gerçekleştirme hedefinin halen geçerli olduğunu vurgulayan şirket, geride kalan çeyrekte sevkiyatı gerçekleşen tablet işlemcisi sayısını 10 milyon olarak açıkladı. Intel 14 nm.’lik Broadwell işlemcilerinin ise yıl sonunda piyasaya çıkabileceğini duyurdu.

Yılın üçüncü çeyreği için gelir beklentisini 14.4 milyar dolar olarak açıklayan Intel, bu rakamın 500 milyon dolar üzerinde veya altında bir sonucun da ortaya çıkabileceğini belirtti. Analistler ise şirketin üçüncü çeyreği 14 milyar dolar gelirle kapatmasını bekliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER