Teknoloji

Intel’in 13. nesil Core dizüstü işlemcileri 24 çekirdeğe kadar seçeneklerle geliyor

intel core 13. nesil
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Intel, tümü 24 çekirdeğe sahip 13. nesil masaüstü CPU’larının gücünü, dizüstü bilgisayarlara getiriyor. Şirket salı günü CES’te, mobil serisinin zirvesi olan Core i9-13980HX’i tanıttı. Bu işlemci 24 çekirdeğe (8 Performans çekirdeği ve 16 Verimlilik çekirdeğin birleşimi) ve 5,6 GHz’lik muazzam bir artırma hızına sahiptir.

Yeni işlemci, Intel’in daha güçlü dizüstü bilgisayarlara daha fazla güç getirmenin bir yolu olarak geçen yıl piyasaya sürülen yüksek performanslı HX serisinin devamı niteliğindedir. Şirket, yeni Core i9 CPU’nun tek iş parçacıklı görevler söz konusu olduğunda geçen yılın en üst düzey 12900HK’sinden yüzde 11 daha hızlı olduğunu ve çok iş parçacıklı işler için (video kodlama ve 3B oluşturma gibi yoğun görevler) yüzde 49 daha hızlı olduğunu iddia ediyor.

intel core 13. nesil

Intel’in 13. nesil HX serisi, 10 çekirdek (6P, 4E) ve 4,5 GHz’e kadar yükseltme hızları sunan Core i5-13450HX’e kadar uzanıyor. Temel olarak, daha fazla performans istiyorsanız ve pil ömrünün kısalmasına aldırış etmiyorsanız, bütçeniz dahilinde bir HX yonga tercih etmelisiniz. Bu arada Intel’in 13. nesil serisinin geri kalanı da dikkate değer görünüyor. Performans odaklı ultra taşınabilir bilgisayarlar için tasarlanan P serisi yongalar 14 çekirdeğe kadar ulaşırken, düşük güçlü U serisi CPU’lar i7-1365U ile 10 çekirdeğe (2P, 8E) çıkıyor.

Ayrıca Intel, belirli 13. nesil yongaların, video görüşmeleri sırasında arka plan bulanıklığı gibi görevlerin yükünü hafifletmeye yardımcı olabilecek VPU (Vizyon İşleme Birimi) AI hızlandırıcıları sunacağını belirtiyor.

Bir başka hoş sürpriz de yeni ve düşük kaliteli çipler. Intel geçen yıl Pentium ve Celeron markasını sessizce sonlandırmıştı. Şimdi onların yerini yeni N-serisi yongalar alıyor. Bu yongalar da Intel Processor ve Intel Core i3 altında toplanıyor. Bunlar temel olarak eğitim sektörüne ve diğer giriş seviyesi bilgi işlem pazarlarına odaklanmıştır, dolayısıyla yalnızca verimlilik çekirdekleriyle donatılıyor.

Intel, dört çekirdekli N200 yongasının önceki nesil Pentium Silver N6000’den yüzde 28 daha iyi uygulama performansı ve yüzde 64 daha hızlı grafikler sunduğunu söylüyor. 8 çekirdekli i3 N-305’e yükseltme, uygulama performansında yüzde 42 ve grafiklerde yüzde 56 daha hızlı ekliyor. Elbette, herkes 24 çekirdekli bir dizüstü bilgisayar ister, ancak daha iyi düşük kaliteli yongalar, çocuklara ve çok fazla güce ihtiyaç duymayan diğer kullanıcılara yardımcı olacaktır.

İLGİLİ HABERLER