Teknoloji

12. nesil Intel Core HX işlemciler yüksek gücü dizüstü bilgisayarlara getiriyor

intel 12. nesil core hx
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Intel yedi yeni mobil işlemcinin duyurusunu yaptı. Intel 12. Nesil Core HX ailesi altında bulunan bu yeni işlemci grubu; iki Core i5, üç Core i7 ve iki Core i9 işlemci seçeneğini içeriyor.

Intel’in 12. Nesil mobil yongaları şimdiye kadar pek hayal kırıklığına uğratmadı. Pil ömrü, şirketin Apple ve AMD’nin gerisinde kaldığı bir alan olmaya devam etse de, önceki nesle göre önemli performans artışları dikkat çekiyor. Yeni HX CPU’ların ise daha çok pil tüketimine odaklandığını dikkate alırsak, bu trendi yakalamasını beklemiyoruz.

intel 12. nesil core hx

Buradaki yedi yeni yongadan dördü 16 çekirdeğe ve 24 iş parçacığına sahiptir. 16 çekirdekten sekizi performans çekirdeği ve sekizi ise verimlilik çekirdeğinden oluşuyor. Amiral gemisi çip olan Core i9-12950HX, gerçek canavar niteliğini taşıyor. 157W’a kadar maksimum turbo gücü ve 55W temel güçte çalışır. Performans ve verimlilik çekirdekleri, sırasıyla 2,3 GHz ve 1,7 GHz temel frekansları ile birlikte, sırasıyla 5,0 GHz ve 3,6 GHz maksimum turbo frekanslarına sahiptir. Üstelik bu çip, Intel’in vPro yönetim platformu için uygundur.

intel 12. nesil core hx

Intel, önceki nesillere göre büyük performans kazanımları olduğunu iddia ediyor. Core i9-12900HX’in, kağıt üzerinde 12950HX’e benzeyen ancak vPro’ya uygun olmayan kendi dahili testinde, geçen yılki Core i9-11980HK’ye göre tek iş parçacıklı performansta yüzde 17 ve çok iş parçacıklı görevlerde yüzde 64’lük bir artış gösterdiğini söylüyor. 3D işleme performansında ise yüzde 81’lik büyük bir artış var.

Bu çiplere ait olan çeşitli benchmark testleri de sızdı. Bunlar Intel’in testlerinin sonuçlarını tam olarak yansıtmasa da, çok da uzak görünmüyor. Yani yeni 12. Nesil Intel Core HX işlemcileri gerçek anlamda güçlü görünüyor.

intel 12. nesil core hx

Ayrıca Intel, bu çiplerin güç sağlayacağı dizüstü bilgisayarlara da işaret etti. Listede 12900HX içerecek MSI GT77 Titan, Gigabyte Aorus 17X ve Asus ROG Strix Scar 17 SE gibi güçlü cihazlar var. Ayrıca 12900HX’in Lenovo’nun yakında çıkacak olan Legion 7i modelinde de yer alacak.

Ayrıca Intel’in sunumuna göre, Asus’un Expertbook B6 ultra taşınabilir modeli dahil olmak üzere çeşitli ince ve hafif dizüstü bilgisayarlar da bulunuyor. Bu, Expertbook’u özellikle ilginç bir seçim haline getiriyor. Expertbook, geçmişte hem hafifliği hem de pil ömrü ile tanınan bir seridir. Aslında bu, tam olarak masaüstü seviyesinde gücü olan bir çip görmeyi bekleyeceğimiz türden bir cihaz değil. Belki de bu durum, yeni Intel mobil çiplerinin bazılarının göründüğünden daha verimli olacağını gösteriyor. Tabii ki, gerçeği bu ürünler satışa sunulduğunda göreceğiz.

Computex 2022’nin başlamasına az bir zaman kaldı. Yani kısa bir süre sonra sözü edilen Intel 12. Nesil Core HX işlemci taşıyan modelleri ve yenilerini göreceğiz. Asus ve Lenovo gibi üreticiler yeni ürünlerini duyururken diğer üreticiler de önümüzdeki birkaç hafta içinde beklenen duyurularını yapacaktır.

İLGİLİ HABERLER