Teknoloji

Intel 12. Nesil Alder Lake serisine ince, hafif ve ucuz dizüstü bilgisayarlar için yeni çip seçenekleri

intel 12. nesil alder lake

Intel 12. Nesil Alder Lake yongalarının ilk dalgasını CES 2022’de tanıtmıştı. Ancak bunlar yalnızca en güçlü ve güç tüketimi yüksek dizüstü bilgisayarlara yönelik H serisi yongaları içeriyordu. Şimdi, Alder Lake dizüstü bilgisayar serisinin geri kalanı da çıkıyor. Şirket, ocak ayında kısaca tanıttığı ve 2022’nin daha ince, hafif ve ucuz dizüstü bilgisayarlarına güç verecek olan P serisi ve U serisi seçenekleri de sunmaya başladı.

Toplamda, P-serisi, U-serisi (15W) ve U-serisi (9W) kategorilerinde geniş bir donanım yelpazesine dağılmış 20 çip bulunuyor. Yeni işlemcilerden güç alan ilk dizüstü bilgisayarlar ise mart ayında piyasaya çıkacak.

Daha güçlü H serisi olan ürünleri ve Intel’in 2021 sonlarında ve CES 2022’de çıkardığı Alder Lake masaüstü yongaları gibi, yeni P serisi ve U serisi yongalar da 2020’nin 11. Nesil modellerinden çok daha fazla çekirdeğe sahip. Hem gücü hem de pil ömrünü en üst düzeye çıkarmak için performans ve verimlilik çekirdeklerini birleştiren hibrit mimari yaklaşımı kullanılıyor.

Intel, bu artırılmış çekirdek sayılarına odaklanan bazı büyük iyileştirmeler vaat ediyor, önceki 11. Nesil işlemcilere ve AMD donanımlarına göre yüzde 70’e kadar daha iyi çoklu iş parçacığı performansı sunduğunu belirtiyor. Ayrıca şirket, Apple’ın M1 ve M1 Pro (M1 Max olmasa da) ve AMD’nin Ryzen R7 5800U gibi yongalara karşı web tarama ve fotoğraf düzenleme gibi görevlerde önde geldiğini söylüyor. Bunun gerçek hayattaki sağlamasını ise çeşitli kaynaklardan incelemeler geldiği zaman göreceğiz.

Intel, önceden U serisi şemsiyesi altında sunulan 28W modellerinini P serisi markasına ayrılmasıyla, bu yıl ultra taşınabilir çip serisini markalandırma biçiminde değişikliğe gidiyor. P serisi yongalar, H serisi muadillerinden daha az güç çekerken, çekirdek sayısı da dahil olmak üzere birçok açıdan benzer görünüyor. En üst seviye Core i7-1280P, daha düşük saat hızları ve genel performansa sahip olmasına rağmen, H serisi dizisindeki en iyi i9 ve i7 modelleriyle aynı şekilde; altı performans, sekiz verimlilik olmak üzere 14 çekirdeğe sahiptir.

Bu arada U serisi modeller, P serisinden daha az çekirdeğe sahip olacak. Dizüstü bilgisayarınızın hangi çipe sahip olduğuna veya ne kadar güç kullandığına bakılmaksızın, tüm U serisi modellerde yalnızca iki performans çekirdeği sunacak. Toplam çekirdek sayısı (altı ile 10 arasında), her modelin sahip olduğu verimlilik çekirdeğine bağlı olacaktır.

Ayrıca yeni çipler Intel’in entegre Iris Xe grafiklerini de içeriyor. Üreticiler teorik olarak Intel’in yakında çıkacak Arc grafikleri de dahil olmak üzere, ayrı GPU’lar ekleyebilse de, bu yeni modellerde nadir bulunan bir ekleme olacaktır. Wi-Fi 6E, Thunderbolt 4 ve PCIe 4.0 dahil olmak üzere çeşitli modern dizüstü bilgisayar standartları için destek vardır. Ne var ki, HDMI 2.1 listede yer almıyor.

Intel 12. Nesil Alder Lake serisine mensup yeni P-serisi ve U-serisi çipler, Intel’in pil, hızlı şarj ve diğer gereksinimlerle birlikte en az 1080p web kamerası ve Wi-Fi 6E ağı içeren yeni “akıllı işbirliği” gereksinimleri ekleyen üçüncü nesil Evo standardının bir parçası olacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER