Teknoloji

Intel 10. Nesil Core işlemci ailesine Comet Lake CPU’lar ekliyor

intel 10. nesil core işlemciler

Intel 10. Nesil işlemci serisinin yeni üyelerini duyurdu. Bugünün duyuruları Comet Lake CPU’larına odaklanıyordu. Seriye daha fazla Y ve U serisi CPU’lar eklendi.

Duyurulan sekiz yeni 10. nesil işlemcilerin her biri Intel’in 14nm sürecini kullanıyor. Ice Lake’in 10nm mimarisi bir kenara bırakılıyor. Ne var ki, bu durum işleri kötüleştirmiyor. Özellikle, yeni Intel Core i7-10710U, ilk altı çekirdekli U serisi işlemci olarak kayıtlara geçiyor. 12 yürütme birimi ve Intel’in bazı Ice Lake işlemcilerinden daha yüksek maksimum saat hızına sahip olmasıyla dikkat çekiyor.

14 nm yongalar, 10 nm yongaların bazı avantajlarından mahrum kalıyor. Genel olarak bunlar, Ice Lake yongaları kadar verimli çalışmıyor ya da onları taşıyan makinelerdeki mükemmel pil ömrünü sunmuyor. Hiç biri de Intel’in, 1080p çözünürlükte nispeten daha akıcı bir oyun deneyimi sunduğu söylenen Gen11 entegre grafik birimini barındırmıyor.

Comet Lake, bunun yerine entegre grafik biriminin bir önceki versiyonunu kullanıyor. Model isimlerinde numarayı takip eden “G” harfinin olmamasıyla temsil ediliyor. Temel olarak, AMD veya Nvidia’nın entegre grafik işlemci birimini barındıran bir dizüstü bilgisayar satın almadıktan sonra, bu 10. nesil CPU’lar oyun oynarken tek başına çok fazla bir anlam ifade etmeyecek.

Intel 10. nesil Core işlemcilerin kafa karıştıran adlandırma sistemi

Eğer 10. nesil işlemci ailesinin çok tuhaf adlandırma sistematiği kafanızı karıştırdıysa, Intel kafanızı daha da karıştıracak adımlar atıyor. Bu işlemcilerin nitelikleri, taşıdıkları model adlarında gizli durumda:

intel 10. nesil core işlemciler

AnandTech sitesinin yazarı Ryan Smith, Twitter hesabı üzerinden paylaştığı mesajda, yeni U serisi yongaların dizüstü bilgisayarlarda LPDDR4x bellekleri desteklediğine dikkat çekiyor. Ayrıca, bu yeni U ve Y serisi yongalar da diğer 10. Nesil işlemciler gibi Thunderbolt 3 ve Wi-Fi 6 desteğine sahip durumda. Şirketin konuyla ilgili olarak yayınladığı basın bülteninde, bu yeni işlemcilerden bazılarının makinelerde “Project Athena” etiketiyle yer alacağını belirtiyor. Bu da işlemcinin muayeneden geçirildiğini ve dokuz saat pil ömrünü sunabildiğinin doğrulandığını gösteriyor.

intel 10. nesil core işlemciler

Bu işlemcileri nerelerde göreceğinize gelince; Intel, bunların yıl sonuna doğru çıkacak makinelerde yer alacağını kaydetti. Daha verimli ve performanslı 10nm yongalar daha yüksek fiyatlı makinelerde gelecekken, yeni duyurulan işlemciler daha ucuz fiyatlı ultrabook’larda, 2’si bir arada modellerde ve diğer ince tasarımlı PC’lerde karşımıza çıkacak. Geleceğin MacBook ve Surface ürünlerinde bugün duyurulan yeni 10. nesil Intel Core işlemcileri görebiliriz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER