Teknoloji

Instapaper aylık abonelik seçeneğini kaldırdı, tüm servisler ücretsiz oldu

instapaper

instapaperInstapaper aylık abonelik modelini kaldırıyor ve servisini reklamsız şekilde tüm kullanıcılara sunmaya başlıyor. Instapaper’ın daha önce paralı olarak kullanılabilen; tam metin makale aramaları ve okuma hızı ayarlama gibi özellikleri de herkesin kullanımına açılıyor.

Bu, Instapaper için büyük bir değişim anlamına geliyor. Özellikle de yakın zamanda Pinterest tarafından satın alınmış bir servis için. Şimdiye kadar Instapaper aylık üyelik için 2.99 dolar veya yıllık üyelik için 29.99 dolar ücret talep ediyordu. Bunun karşılığında da servisin eşsiz ve yardımcı niteliklere sahip özellikleri para karşılığında erişilebilir hâle getiriliyordu. Bu durum Pocket gibi, epey sevilen ve geniş bir kullanıcı kitlesine sahip bir servisin karşısında rekabet etmeyi zorlaştırıyordu.

Söz konusu paralı özellikleri herkesin erişimine ücretsiz olarak açan servis, daha çekici bir servis hâline gelmek istiyor. Bundan böyle tam metinde arama yapma veya reklamsız gezinme gibi, Pocket’ın ek ücret karşılığında sunduğu hizmetleri parasız olarak sunar hâle geliyor. Her iki tarafta sunulan servisler az ya da çok eşdeğer nitelikte, bu durum sonra okuma amaçlı kaydetme uygulamasını seçme konusunda kararsız kalan kullanıcılar için ibrenin biraz daha Instapaper’a kaymasını sağlayabilir.

Pinterest’in bu servisten bir destek bekleyip beklemediği veya bekliyorsa bu desteğin nasıl olacağı konusunda sorular sorulmaya devam ediliyor. Reklamların, aboneliklerin veya belli bir fiyatın olmadığı durumlarda bu servis sadece para kaybedecektir. Buna rağmen, Instapaper’ın daha önce de iyi işlemediğini, bu nedenle servislerin ücretsiz yapılmasının mâli açıdan çok şey değiştirmeyeceğini de söylemek mümkün olabilir.

Uygulama reklamsız, sadece paralı, opsiyonel abonelikle birlikte paralı, opsiyonel abonelikle birlikte ücretsiz gibi birkaç farklı iş modelini denedi. Bunun yanı sıra kurucusu, Betaworks ve son olarak da Pinterest gibi üç farklı sahip gördü. Eğer abonelikler anlamlı miktarda gelir getiriyor olsaydı, zaten Pinterest de bu seçeneği tamamen kaldırmayı düşünmezdi.

Pinterest şu an için sonra okuma servisi ile ilgili olarak yeni bir para kazanma planının olmadığını söylüyor. Abonelik modelini kaldırmanın uygulamanın daha iyi olanaklara sahip olmasıyla ilgili olduğunu, bu sayede herkese en iyi versiyonu sunabileceğini belirtiyor. Bu olanaklar sayesinde Pocket’ı geçmek belki mümkün olabilir.

İLGİLİ HABERLER