Manşetler

Instagram yapımcılara ve ünlülere hitap eden yeniliklerini tanıttı

instagram

Instagram, Facebook F8 geliştirici konferansında uygulamasına dair birtakım yenilikleri duyurdu. Bunlar sayesinde uygulama kanaat önderleri, yapımcılar ve çevrimiçi işletme sahipleri için biraz daha cazip hâle gelecek gibi görünüyor.

Yenilikler, her ay bir milyardan fazla insan tarafından kullanılan fotoğraf paylaşım uygulamasının konumlandırılması konusunda yaşanan değişimin bir parçası olarak nitelendiriliyor. Genç kullanıcılar daha çok Facebook yerine Instagram’da takılmayı tercih ediyorlar. Facebook da Instagram’ın belirli bir kültürel ölçeğe ve seviyeye sahip olduğunu kabul ediyor ve öncülüğü bir ölçüde ona veriyor.

Facebook F8’de duyurulan ilk yenilik yeniden tasarlanmış kamera oluyor. Instagram bunu Create Mode, yani Yarat Modu olarak adlandırıyor. Bu yeni mod sıfırdan yeni bir paylaşım oluşturmayı kolaylaştıracak, mevcut fotoğraf veya videoyu yüklemek gerekmeyecek. Yeni kamera, özellikle hikâye türü paylaşımları sevenler için epey çekici bir teklif gibi görünüyor. İkinci yeni özellik ise özelleştirilmiş alışveriş etiketleri oluyor. Bunların sayesinde her bir kanaat önderi, sanatçı ya da ünlü, giydikleri bir kıyafeti etiketleyebilecekler. Bu sayede takipçiler de bunu Instagram içinden satın alma fırsatı bulacaklar.

Duyurunun öncesinde Instagram sadece şirketlerin, alışveriş etiketlerini kullanarak platformun yeni kullanıma sunduğu ve henüz beta aşamasında olan uygulama içi ödeme sistemi aracılığıyla ürünlerini satabileceklerini söylüyordu. Şimdi Instagram, ünlü kişilerin, yapımcıların, atletlerin, yayıncıların ve sanatçıların da bu özelliğe erişebileceğini belirtiyor. Bu sayede kıyafetlerini etiketleyip takipçilerine bunları hızlıca, uygulama içinden satın alma fırsatı verebilecekler.

Instagram herhangi bir gelir kesintisi uygulamadığını söylüyor. Ancak yapımcıların Instagram’ın Ödeme beta sistemini kullanmasını istiyor. Bu sistemin kullanımı için şirket bir satış ücreti alıyor. Instagram, şu an için alışveriş etiketlerini gelecek haftadan itibaren sadece küçük bir yapımcı grubuyla test edeceğini belirtiyor. Herhangi bir kullanıcının bu işleve nasıl erişebileceği veya Instagram’ın onayının gerekli olup olmayacağı şu an için bilinmiyor.

Yapımcı odaklı özelliklerin yanı sıra, Instagram Hikâyeler için bağış çıkartmaları da çıkarıyor. Bunlar sayesinde kâr amacı gütmeyen kuruluşlar uygulama içinden bağış toplayabilecekler. Instagram, toplanan paranın yüzde 100’ünün seçilen kuruluşa gideceğinin altını çiziyor.

İLGİLİ HABERLER