DosyaManşetler

Instagram Threads nedir ve nasıl kullanılır?

instagram threads nedir

Yeni bir dönemdeyiz ve sosyal medya dünyasında rekabet hiç bu kadar yoğun olmamıştı. İnsanlar yeni bir metin tabanlı sosyal ağ denemeye hazırlanırken, Twitter alternatifleri popülerlik kazanıyor. Mastodon, Bluesky, Spill ve T2 gibi platformlar insanların denemeye başladığı sosyal medya platformları arasında yer alıyor. Şimdi, Meta, Instagram’la bağlantılı büyük bir lansmanla oyunun içine giriş yaptı. Perşembe günü açılan Instagram Threads nedir ve nasıl kullanılır? Bu soruların ve daha fazlasının yanıtları bu makalede. (TechCrunch güzel bir soru-cevap makalesi hazırlamış ve biz de bundan yararlandık.)

Instagram Threads nedir? Bir Threads hesabını nasıl oluşturabilirsiniz?

Meta’nın yeni metin tabanlı Twitter rakibi “Threads”, Instagram hesabınıza bağlıdır. Instagram kullanıcı bilgilerinizle giriş yaparak hesap oluşturabilirsiniz.

Threads’in Twitter’dan farkı nedir?

Twitter’dan farklı olarak, Threads uygulamasında şu anda ödeme gerektiren üyelik modeli veya reklam bulunmuyor. Ancak, Instagram’dan alınan doğrulama işareti aktarılıyor. Instagram ağını kullanarak takip edilecek kişileri bulabilirsiniz.

Threads henüz yeni çıkış yaptığı için uygulama üzerinde henüz uzun video desteği, doğrudan mesajlaşma ve canlı ses odaları (Spaces) gibi Twitter özellikleri yok.

Threads nasıl kullanılır?

Threads platformu şu anda iOS ve Android‘de 100’den fazla ülkede kullanılabiliyor. Ancak, gizlilik endişeleri nedeniyle uygulama şu anda Avrupa Birliği’nde kullanılamıyor. Instagram hesabınız aracılığıyla giriş yaptığınız için, zaten o platformda takip ettiğiniz tüm kişileri takip edebilirsiniz. Ayrıca kullanıcı adınızı, adınızı ve engelleme listesi gibi ayarlarınızı da aktarabilirsiniz.

Threads’i kaç kişi kullanıyor?

Çıkışının ardından geçen saatler içinde, Threads’ın kaydolan kullanıcı sayısı 10 milyonu aştı.

Threads’de yazışmanın kısıtlamaları var mı?

Threads’da bir yazışmada 500 karaktere kadar yazı yazabilirsiniz. Yazışmalar içinde, resimler ve videolar destekleniyor, ancak henüz GIF’ler desteklenmiyor. Bir Thread yazışması, en fazla 10 medya öğesini içerebiliyor.

Threads’i web üzerinden kullanabilir misiniz?

Web üzerinden Thread gönderilerini ve profillerini bir bağlantı aracılığıyla görüntüleyebilirsiniz. Ancak, web üzerinde kendi hesabınızdan giriş yapamaz veya herhangi bir yazışma başlatamazsınız.

Threads hesabınızı nasıl kaldırabilirsiniz?

Threads hesabınızı devre dışı bırakabilirsiniz, ancak hesabı tamamen kaldırmak için Instagram hesabınızı kaldırmanız gerekiyor.

Threads’de “Takip Ediliyor” akışı var mı?

Şu anda, Threads’da yalnızca takip ettiğiniz hesaplardan yazışmaların gösterildiği bir zaman akışı bulunmuyor. Ana sayfa zaman akışı algoritmiktir ve takip ettiğiniz hesaplardan ve diğer hesapların gönderilerinin bir karışımını içerir.

Instagram başkanı Adam Mosseri, “Gönderileri hafifçe sıralar ve önerileri (takip etmediğiniz hesaplardan gönderiler) beslemeye ekleriz, bu özellikle yeni bir uygulama için ve insanlar yeterince hesapları takip etmeden önce oldukça önemlidir.” dedi. Ancak sadece takip edilen hesaplardan oluşan bir zaman akışı da gelecek özellikler arasında yer alıyor.

Threads’den direkt mesaj gönderebilir misiniz?

Uygulama üzerinden kullanıcılara mesaj gönderemezsiniz. Mosseri, amaçlarının “başka bir gelen kutusu oluşturmamak ve bunun yerine insanların thread’leri diğer uygulamalara göndermelerine izin vermek” olduğunu söyledi.

Threads bir “fediverse” parçası mı?

Meta’nın yeni uygulaması, merkezi olmayan bir sosyal ağın özelliklerini desteklemiyor. Yani, sunucuya giriş veya çıkış yapamazsınız. Ancak, Mosseri, ActivityPub desteğinin geleceğini söyledi. “ActivityPub, Mastodon’un protokolünü bu uygulamaya eklemeyi taahhüt ettik. Merkezi olmayan bir ağ ile birlikte gelen bir dizi karmaşıklığı nedeniyle lansmana yetiştiremedik, ancak geliyor.” dedi.

Şu anda Threads’de eksik olan taraflar nelerdir?

Şu anda Threads’dan eksik olan bazı özellikler:
– “Takip Ediliyor” akışı
– GIF’ler için destek
– Tam web sürümü desteği
– Gönderileri düzenleme
– Yazışma içi çeviri
– Kullanıcı tarafından oluşturulan alternatif görsel metin için destek
– Konu etiketleri (Hashtag’ler)

Threads’in veri toplama politikası açık mıdır?

Instagram hesabınızı Threads’a giriş yapmak için kullandığınız için, Meta bu uygulama için “Instagram hesabınızın bir parçasıdır” diyor. Kullanıcılar, App Store’da belirtilen gizlilik etiketleri göz önüne alındığında, uygulamanın veri toplama konusunda sorular sormaya başladılar.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER