Manşetler

Layout: Instagram fotoğraflarınızı birleştiriyor

instagram-layout-001

Günümüzde fotoğraf paylaşmak veya fotoğraf görmek isteyen pek çok kişi ilk olarak Instagram’ı ziyaret ediyor. Instagram’ın zirvedeki yerini korumasını amaçlayan Facebook, bu amaç doğrultusunda tekliflerini çeşitlendirmeye devam ediyor. Şu an için bireysel kullanıcıların Instagram üzerinde aynı anda birden fazla fotoğraf paylaşmaları için fotoğrafları birleştirmekten başka bir çaresi bulunmuyor. Daha önce sadece üçüncü taraf kolaj uygulamaları sayesinde gerçekleştirilebilen birleştirme işlemi, Layout ile Instagram’ın çatısı altına taşınıyor.

instagram-layout-002

Layout uygulaması ilk kez başlatıldığında uygulamanın özellikleri kullanıcılara birkaç slayt eşliğinde anlatılıyor. Bilgilendirme seansının tamamlanmasının ardından kullanıcılar uygulamanın ana ekranına yönlendiriliyor. Ana ekranda akıllı telefonun film rulosunda saklanan tüm fotoğraflar ızgara görünümünde gösteriliyor.

instagram-layout-003

Bu fotoğraflar içinden seçim yapılmaya başlandığı zaman ise ekranın üst kısmında farklı kolaj dizilimleri gösteriliyor. Instagram’ın sunduğu kolaj dizilimleri ile maksimum dokuz fotoğraf birleştirilebiliyor. Fotoğrafların kolaj içindeki dizilimi ise Layout tarafından otomatik olarak gerçekleştiriliyor. Ancak kullanıcılar Instagram tarafından önerilen farklı yerleşimler arasında seçim yapabiliyor, buna ek olarak yapılan seçimler de özelleştirilebiliyor.

instagram-layout-004

Yerleşim seçiminin ardından kullanıcılar düzenleme ekranına yönlendiriliyor. Düzenleme ekranı üzerinden kolaja eklenen fotoğrafları değiştirmek, seçilen bir fotoğrafı aynada yansıyor gibi göstermek veya ters çevirmek mümkün oluyor. Yine bu sekme aracılığıyla kolaja eklenen fotoğrafların yerleri birbirleriyle değiştirilebiliyor. Düzenleme işleminin tamamlanmasının ardından ekranın sağ üst kısmındaki kaydet butonuna dokunulunca hazırlanan kolaj film rulosuna ekleniyor ve kullanıcıların karşısına paylaşım seçenekleri çıkarılıyor. Instagram ve Facebook bu ekranda gösterilen ilk paylaşım seçenekleri olurken, ekstra paylaşım seçenekleri diğer başlığı altında gösteriliyor.

instagram-layout-005

Layout’un ana ekranının altında bulunan araç çubuğundan Yüzler sekmesine geçiş yapıldığında ise film rulosunda saklanan ve yüzlerin gösterildiği fotoğraflar listeleniyor. Böylelikle sadece yüzlerin gözüktüğü fotoğrafları birleştirmek isteyenlerin işi kolaylaşıyor. Ana ekran üzerinden erişilen son seçilenler sekmesinde ise Instagram Layout’ta birleştirilmesi için seçilen son fotoğraflar bir araya getiriliyor.

instagram-layout-006

Layout’un ana ekranından açılan Fotoğraf Kabini ise selfie meraklılarına hitap ediyor. Fotoğraf Kabini başlatıldığında akıllı telefonun ön kamerası çalıştırılıyor. Kullanıcılar Fotoğraf Kabini’nde maksimum dört fotoğraf çekebiliyor. Çekilecek fotoğraf sayısına da yine kullanıcılar karar veriyor. Deklanşöre basılmasının ardından fotoğraflar otomatik olarak çekiliyor. Çekimin tamamlanmasının ardından kullanıcılar düzenleme ekranına yönlendiriliyor ve fotoğraf yerleşimiyle ilgili tercihler özelleştirilebiliyor.

instagram-layout-007

Uygulama mağazalarında çok sayıda kolaj uygulaması mevcut. Ancak Layout kolay kullanımı, sade tasarımı ve tamamen fotoğraf birleştirmeye odaklı yapısı sayesinde üçüncü taraf uygulamalardan ayrılıyor. Fotoğraf Kabini özelliği de Layout’a farklı bir boyut kazandırıyor. Şu an için sadece iPhone kullanıcılarının faydalanabildiği Layout yakında Android telefon sahipleriyle de buluşacak.